Den tidligere landsholdsspiller og nu journalist og TV-kommentator, Morten Bruun, er højaktuel med sin nye bog ”Kampdag”, hvor han tager læseren kyndigt i hånden og med rundt i Danmark til 43 af de mest betydningsfulde fodboldklubber igennem tiden. Dansk Træner Union fik lov at komme med på rejsen og konfrontere forfatteren med 10 hurtige spørgsmål til sidst i artiklen.
Fodboldekspert Morten Bruun har en stor kærlighed og viden om engelsk fodbold og udgav i 2019 den fine bog ”Matchday”, som stillede skarpt på en af verdens bedste ligaer. Men dansk fodbold er Morten Bruuns hjemmebane, og nu er han klar med en opfølger, der fokuserer på det ædle spil i vores egen baghave. Bogen hedder ”Kampdag” og er et imponerende opslagsværk – en slags fodboldkrønike – der bringer læserne tæt på de 43 vigtigste klubber, de største dramaer, de største spillere, trænere og klubfolk. Det er kort fortalt Morten Bruuns mission at præsentere dansk fodboldhistorie på godt og ondt. Det er fortællingen om ambitioner, håb, drømme og stolthed, hvor hver af de besøgte fodboldklubber fra nord til syd, fra Frederikshavn til Nykøbing Falster, store som små, kommer til orde i nostalgiens klare sprog.
Og lykkedes det så? Ja, fuldt ud.
Morten Bruun har en lang karriere som spiller og træner og er gået til opgaven med et stort bagkatalog. Den her bog kunne slet ikke have set dagens lys uden en enorm viden, mange fodboldkontakter og kilder og ikke mindst passion. Morten Bruun forstår virkelig at fange læseren, netop fordi hans indsigt og erfaring er så velnæret, og fordi han forstår at gå så ærligt og tæt på hver fodboldklubs historie, på dens sportslige op- og nedture og på klubbens betydning for byen, lokalområdet og dansk fodbold i et større perspektiv. Bogen er skrevet i en tone af både alvor, forståelse, medfølelse og med masser af humor. Som læser bliver man begejstret, når Morten Bruun genopliver de store øjeblikke for Brøndby IF, FCK og OB i europæisk fodbold, eller tager dig med i synshøjde på store danske trænerlegender, som blandt andet Richard Møller Nielsen og Ebbe Skovdahl. Man sidder med en klump i halsen, når han besøger gamle klubkoryfæer i AB, SfB-Oure FA, Esbjerg fB og Hvidovre IF, der ser tilbage på et langt og spændende fodboldliv – for nogle er det måske sidste gang, at de oplever hæder og omtale. Men humoren er den gennemgående tråd i alle fortællingerne. De sjove anekdoter står i kø. Allerbedst fungerer det, når Morten Bruun selv kommer på banen og gavmildt drysser egne oplevelser ud over fortællingen. Især afsnittet om fodbold på Bornholm, og kapitlerne om Morten Bruuns egne klubber, Silkeborg IF og Kolding IF, bringer smilet frem.
Morten Bruun skal have ros for sit diplomatiske og positive afsæt, når han besøger en fodboldklub. Han gør ikke forskel på høj som lav og alle omtalte danske fodboldklubber og dens aktører bliver præsenteret storsindet. Morten Bruun har respekt for klubbens historie og for de spillere, trænere og klubfolk, der har gjort og stadig gør en forskel. Man kan mærke at Morten Bruuns hjerte banker for dansk fodbold – uanset tilhørsforhold og sympati. Men han er heller ikke bange for at kalde en spade for en spade og kalde en klubs fejltagelser, op- og nedture ved deres rigtige navne. Og han er heller ikke bange for at indrømme egne mangler som spiller og træner. Sidstnævnte taler han ærligt ud om i kapitlet om hans tid i SønderjyskE. Måske aner man, at hjertet ikke er helt til stede i afsnittet om Vejle Boldklub, som Morten Bruun har en del blandede oplevelser fra som barn og ung, men det tilgiver man ham gerne, for bogen er i sin helhed en spændende, underholdende, informativ krønike, lastet af fagligt og menneskeligt overskud, som nostalgisk hylder fodboldklubbernes meritter og hverdagens helte på og udenfor banen.
”Kampdag” er en fortælling om fodbold, om fodboldklubber, men også en fortælling om skæbner og om mennesker, der brænder for en lidenskab, for en klub, for en kultur, for en by og et lokalområde. Det er i høj grad en hyldest til de mennesker, som er og har været med til at gøre Danmark og dansk fodbold til det, det er i dag.
”Kampdag” kan læses af alle som brænder for den gode historie, og bogen bør minimum stå på bogreolen i alle de hjem, der geografisk ligger tæt på en af de 43 omtalte fodboldklubber. Byens fodboldklub vedkommer os alle – det er en kulturinstitution og del af et lokalområdes DNA.
I forbindelse af omtalen af ”Kampdag” satte Dansk Træner Union forfatter Morten Bruun i stævne med 10 hurtige spørgsmål om bogen:
1) Hvordan opstod ideen til bogen og hvor længe undervejs?
– Ideen opstod i forlængelse af min bog ”Matchday”. Efter at have konstateret, hvor godt, den blev modtaget, var det oplagt at lave en dansk version. Det tog ni koncentrerede måneder at researche og skrive bogen.
2) Hvem er bogen skrevet til?
– Til alle. Primært fodboldfans, selvfølgelig. Men jeg tror faktisk, at man kan få noget ud af at læse nogen, selv om man ikke er glødende fodboldfanatiker. Det er også en slags kulturhistorie set gennem en fodboldprisme.
3) Hvorfor er en bog – en slags krønike – om danske fodboldklubber vigtig? Er fodboldhistorie vigtig?
– Der synes jeg jo. Fodbold er kultur, og de danske fodboldklubber har i høj grad været med til at præge deres lokalsamfund. De største klubber har endda præget hele landet i perioder, som for eksempel da Brøndby nåede semifinalen i UEFA Cup’en i 1991.
4) Hvordan foregik udvælgelsen af de 43 danske fodboldklubber, som du besøger?
– Alle klubber, der har spillet i Superligaen, er med. På nogle få undtagelser nær er alle de klubber, der overhovedet har spillet i landets bedste række, også inkluderet. ØB og KFUM København er et par eksempler på klubber, der ikke kom med i bogen, selv om de spillede et par sæsoner i den bedste række tilbage i 1950’erne. Desuden ville jeg hele landet rundt, så derfor har bornholmsk fodbold fået sit eget kapitel, ligesom Nakskov, Thisted og Svendborg er med. Selv om de kommer fra områder af Danmark, som aldrig har haft et hold i den bedste række.
5) Hvad var den største udfordring ved at skrive bogen?
– Corona-pandemien.
6) Hvilken klubbesøg og historier gjorde mest indtryk?
– Klubbesøgene på Bornholm og i Nakskov var blandt de bedste. Generelt vil jeg sige, at besøgene i de klubber, jeg ikke kender så godt, var de mest berigende for mig. Jeg kunne også nævne klubber som Kastrup, Holbæk og B1909.
7) Hvorfor har du ikke besøgt en fodboldklub for kvinder?
– Fordi det er en bog om dansk herrefodbold. Kvindeholdene fra Fortuna Hjørring, FC Thy og B1909 er dog nævnt i forbindelse med kapitlerne om Vendsyssel FF, Thisted FC og B1909.
8) Dine egne erfaringer og oplevelser som fodboldspiller er afsæt for mange af fortællingerne og anekdoterne. Hvilke overvejelser har du gjort dig omkring dette?
– Jeg bilder mig ind, at jeg er så kendt et ansigt i danske fodboldkredse, at det ville gøre bogen godt at drysse nogle af mine egne erfaringer og fortællinger ud over kapitlerne. Med nænsom og selektiv hånd. For eksempel ville det være mærkeligt at skrive et kapitel om SønderjyskE uden at nævne, at jeg blev fyret som træner for klubbens Superligahold i 2006.
9) Er du fodboldromantiker, der synes, at fodbolden bare var bedre i “de gode gamle dage”?
– Den var i hvert fald anderledes. Der var en uskyld over det hele, som ikke findes i dag. Men jeg accepterer i øvrigt, at fodbolden følger med den øvrige udvikling i samfundet.
10) Skal bogen danne baggrund for en foredragsturné, og hvad er dine skriveplaner nu?
– Uha, jeg tror de fleste forfattere har brug for en ”puster” efter et have udgivet en bog. Det har jeg i hvert fald. Men der er fuld turbo på foredrag og den slags. Jeg kommer gerne ud i hver en afkrog af det danske fodboldland og fortæller om ”Kampdag”.