Når en klub skal have ansat cheftræner og trænerassistenter, ser man undertiden, at cheftræneren ønsker at have sit team af trænere med sig. Det giver nok en forudsigelighed, men ingen fornyelse gennem diskussioner. I andre klubber ansætter man cheftræneren og finder derefter assistenterne fx i andre klubber, så man kan supplere hinanden med faglig viden. Endelig kan en klub ansætte en cheftræner, som skal indgå i et samarbejde med assistenten, som ud over faglig viden skal være klubbens kulturbærer. En sammensætning, som kan være god, idet den både kan udfordre trænerne fagligt og klubbens kultur med nye ideer.
A.C. Horsens assistenttræner, Mads Lyng, havde, da han blev ansat under Bo Henriksen, allerede gennem to perioder været cheftræner for Horsens’ U17 og U19, så klubben kendte assistenttrænerens kompetencer. Herunder var han også nogen tid ansat som lærer på BGI Akademiet i en kombinationsstilling med fuld tid. Allerede som 16-årig måtte Mads i Kolding opgive sin aktive karriere og begyndte samme år som træner. Med erfaringer herfra for U14 – U17 drog han til Aarhus for at læse til lærer uden planer om at være træner, men Jakob Michelsen i Ham Kam i Norge nu havde selv ”vandret” fra Kolding til Aarhus, så da han skulle aflevere sit U-18 hold piger, da han skulle være træner for Skovbakkens liga-kvinder, sagde Mads ”ja” til at blive pigetræner på højeste niveau i Skovbakken. Mellem de to perioder som ungdomstræner i A.C. Horsens var han træner for U17-ligaholdet i Randers F.C. samt T+træner.
Mads fik en masse opgaver, da han begyndte
Da Mads startede som assistenttræner var det midt i Bo Henriksens 6-årige periode, og samtidig overtog han alene to tidligere assistenters opgaver. Ud over opgaverne på træningsbanen, hvor Mads primært har haft ansvaret for dødboldsituationerne og scouting-opgaverne, som fyldte meget – ofte om natten – når en masse videoer skulle gennemses. De efterfølgende køb og salg af spillere var også en af assistentens vigtige opgaver. Desuden var det Mads’ ansvar at sørge for de praktiske ting til udekampene. Omkring holdet var der kun cheftræneren, målmandstræneren, den fysiske træner og assistenttræneren. Først for ganske nyligt har man fundet en person til at videooptage og klippe. Et job, som kræver teknisk kunnen, men også fodboldforstand for at udvælge de relevante sekvenser.
Med de få personer omkring Superligaholdet i dag: Jens Bertel Askou, Mads Lyng, sportschefen Knud Erik Søndergaard og direktøren Kristian Nielsen vil nogle klubber nok sige, at det er for få. Mads Lyng ser fordelen i, at der ikke er så langt fra ord til handling, så ideer hurtigt kan blive realiseret.
3 forskellige cheftrænere, men 1 måde at spille på
Mads startede med at være assistent 3 år under Bo Henriksen og derefter blev Bo i sommeren 2020 afløst af Jonas Dal, som kun var i klubben 4 måneder, hvorefter Mads måtte fuldføre efteråret som cheftræner. Siden januar 2021 har han så samarbejdet med Bertel Askou. Set udefra må det have været tre vidt forskellige forløb. Specielt vil et trænerskifte midt i et halvår give lidt uro og usikkerhed. Men Mads betragter blot de foreløbig 5 år i klubben som gode erfaringer i sin udvikling som træner.
Som tilskuer til sidste uges kamp mellem A.C. Horsens og F.C. Nordsjælland kan man konstatere, at der ikke bare er én måde, som man skal spille kampene på. Horsens har lige været en tur ned i næstbedste række og vendte efter et godt forår retur – ikke ved at tilpasse sig de hold, som overlevede i superligaen, men ved at holde fast i og gøre sig stærkere på deres måde at spille på. Som Mads siger, så har A.C. Horsens superligaens laveste budget. Det vil ikke ændre sig uden et mirakel. Det ved tilskuerne og de værdsætter, at spillerne gør, hvad de kan ved løb og råstyrke. Mere kan og vil fans’ene ikke forvente. Den indstilling giver ro hos ledere, trænere og spillere.
Ungdomsafdelingen skal uddannes til værdierne på superligaholdet
Som mangeårig U17- og U19-træner holder Mads også godt øje med spillerne fra de to årgange i klubben. Superligaholdet viser den måde, klubben vil spille på, og opgaven for trænerne er så at udvikle spillerne til A.C. Horsens-superligaspillere. De gode U17 og U19-spillere får lov til at afprøve sig under træning med superligaspillerne, så spillerne kan mærke, at skal de ting, de lykkes med til daglig også lykkes på superliganiveau, skal der arbejdes hårdt og også længe. Man er meget opmærksom på, at individuel vejledning er nødvendig. De unge spillere skal have en tro på, at klubben vil spillerne det bedste. Det kan jo være at en anden klub kan give dem en bedre udvikling det kommende halve år, end A.C. Horsens kan, så en målmands udlejning til Middelfart er det bedste bud på senere at blive målmanden på superligaholdet.
Mulighederne kommer til dem med de bedste forudsætninger
Som træner ved man aldrig, hvad fremtiden byder, siger Mads. Men man skal suge erfaring til sig og nyde det arbejde, som man er i gang med. Mads Lyngs aftale med A.C. Horsens udløber til sommer, og selvom han endnu ikke har taget stilling til, hvad der skal ske til den tid, så er det vigtigt at uddanne og udvikle sig for at have de bedste forudsætninger for at komme i betragtning til spændende trænerjobs i fremtiden, og bl.a. derfor er han i gang med at tage P-licensen, som fx er en forudsætning for at kunne blive superligatræner/cheftræner. En opgave, som også kræver temmelig mange timers arbejde ud over trænerarbejdet. I sin selvvalgte opgave har han fokus på trænerens rolle som træner og leder. Dertil besøger han Brian Priske, som efter sommerferien startede som træner i Prag. Den skriftlige opgave skal afleveres til marts og derefter er der eksamen. Som supervisor har han den tidligere superligaspiller Steffen Højer.
P-licensen er en dyr investering, men for Mads en nødvendig investering for at have kvalifikationerne til at kunne melde sig som kandidat til kommende interessante trænerjobs. Efterhånden har mange trænere i Danmark A-licensen.