Bedste resultater på Danmarks bedste Fodbold Akademi

af | 24 februar 2020 | Startede som børnetræner

Med blandt andet fem danmarksmesterskaber med F.C. Midtjyllands U19-hold har Kenneth Andersen udviklet utallige spillere, som har fået et godt grundlag for at klare sig i den professionelle fodboldverden. De sidste 15 år har Kenneth være træner for U19-holdet, kun afbrudt af et assistentjob for superligaholdet i 2008 og 2009 samt de senere par år med assistentjobbet efterfulgt af cheftrænerjobbet for superligaholdet.

I dag er han tilbage på Fodbold Akademiet i Ikast, hvor U17 og U19 deler faciliteter sammen med superligaspillerne. U13 og U15-spillerne er i Herning, hvor stadion naturligvis ligger. På denne måde er goderne delt mellem de oprindelige klubber Herning Fremad og Ikast FS og også mellem de to kommuner Herning og Ikast/Brande.

Fra Sydfyn til Midtjylland

Når man snakker med Kenneth Andersen om hans vej fra 16-17-årig hjælpetræner for miniput og lilleput i Stenstrup I.F. på Sydfyn til Superligaholdet, F.C. Midtjylland, som lige nu ligner en sikker vinder af DM 2020, er han beskedenheden selv. Hans succesfyldte år med F.C. Midtjyllands U19 måtte man finde andre steder. Men Kenneth har sikkert tilpasset sig den vestjyske beskedenhed, hvor man historisk har måttet tilpasse sig naturens kræfter og luner, og hvis bare man gør sit bedste og hjælper hinanden, kan det nok ikke blive så ringe endda.

Idrætshøjskole og Trænerskole

Da læretiden som maskinarbejder var overstået, var det slut med at være hjælpetræner hjemme i Stenstrup. Kenneth tog på Idrætshøjskole i Vejle, og da VB’s træningsbaner dengang lå tæt på højskolen kunne han kombinere opholdet med et job som træner for mikroputspillerne. Senere blev han også træner for VB’s U18 piger. Dette ophold i VB må ganske givet have inspireret Kenneth for på det tidspunkt, 1988 – 1990, havde klubben måske Danmarks bedste ungdomshold.

Kenneth nåede også derefter et 10 måneders kursus på Trænerskolen i Ålborg, hvor han tog A-licensuddannelsen.

Kenneth Andersen FCM Head of Coaching
Kenneth Andersen FCM Head of Coaching

Trænernetværk er vigtigt

Dengang var det, som Kenneth siger, vanskeligere at planlægge en struktureret målrettet træneruddannelse. I dag er det lettere at sætte sig et mål og følge den uddannelse, som kvalificerer en til det/de ønskede job. Men ofte under samtalen betoner han værdien af at have et netværk blandt andre trænere. Det er dem, der har fået ham med ind i en ny verden. Fx da Poul Erik Bech i 1990 blev træner for Nr. Åby i den næstbedste række, blev Kenneth assistent for Bech samt træner for U19-holdet.

Efter 2 år i Nr. Åby kom han tilbage til VB, hvor Poul Erik Bech var konsulent, og Ole Fritzen en stor inspirator, da Kenneth var træner i fodboldskolen for U17 og U19.

Man skal selv give noget for at få noget

Kenneth har et utrolig stort trænernetværk og værdsætter det højt, men det kræver også noget af en selv at få udbytte af netværket. Og det forstår han. Når andre fra netværket vælger en til assistent eller til at overtage ens fuldtidsjob eller anbefaler en til andre klubber, kan det kun være fordi, Kenneth bidrager med inspiration, viden og kvalificeret arbejde. Træning har ikke en hemmelig formel. Det drejer sig om at tage udgangspunkt i spillernes færdigheder og udvikle dem derudfra. Kenneths fodboldinteresse ligger ude på banen, hvor der arbejdes hårdt og målrettet og, hvor ting tager tid. Netop det arbejde, som pressen ikke har tålmodighed til.

FCM's U19 er 5 gange blevet Danmarksmester
FCM’s U19 er 5 gange blevet Danmarksmester

Tid til familien gav ny erfaring

De følgende tre år fra 96 til 99 skulle Kenneth bygge hus, passe arbejde og familien blev forøget med to piger, så det blev til tre år som drengetræner i Billund. Men derefter fik en fra netværket, Per Rud, ham til Kolding Boldklub, hvor han blev træner for U19-divisionsholdet i 2 år. Det følgende år fik han i Billund ansvaret for serie 1-holdet, som ganske interessant for Kenneth kom til at bestå af U19-spillere fra næstøverste lag fra Vejle og F.C. Midtjylland, der nu som første årssenior var en overbygning på, hvad han havde arbejdet med i Vejle og Kolding.

Blev ansat på fuld tid i FCM

Billund var og er en samarbejdsklub, så ad den vej fik han tilbud om at være med til at træne akademispillerne om morgenen. Det civile arbejde kunne flyttes, så det var muligt. Foden var kommet indenfor i FCM, og kort tid efter skulle Lasse Christensen rejse til Vejle, og Kenneth fik tilbudt hans fuldtidsstilling. Det var en chance eller en risiko! Kenneth tog chancen og har viet sit civile arbejdsliv til primært Akademiet og superligaholdet.

Kenneth har trænet lige fra mikroputhold til superligaens p.t. bedste hold, fra piger til femdobbelt U19 danmarksmester for drenge. Nu er han Head of coaching på Danmarks bedste Fodbold Akademi. Hvad kan så nu udfordre en 53-årig født i det sydfynske? Kenneths politikersvar er: Man skal aldrig sige aldrig på forhånd. Men nu er pigerne ved at være rejst hjemmefra, så….. Udlandet ville måske kunne trække. Thomas Frank klarer sig jo godt i Brentford.

Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaLæs mere om Formthotics påSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDBoldtour og EventVerona CupSportConcept InternationalSkaerbaekcentretteamsports.comdbuWinther Sport og Fritid.