Begyndte som børnetræner og fandt der udfordringer, som dannede grundlag for det videre arbejde i fodboldverdenen

af | 5 marts 2019 | Startede som børnetræner

For mange trænere, som går i gang med C-licens uddannelsen bliver denne betragtet som et skridt på vejen mod noget andet. Det skal blot overstås, så man kan fortsætte på B-kurserne og evt. senere på A-kurserne, så man kan få et job med ældre spillere på et højst muligt niveau evt. i en klub, som spiller på et højere niveau end der, hvor man kommer fra.

Eller man kan fortsætte i en karriere lidt længere væk fra græsbanen som fx klubledere eller ansatte i DBU

Under alle omstændigheder er mødet med børnefodbolden en god forudsætning for at forstå, hvor fodboldverdenen starter. Opgaven er så at give børnene og de unge nogle alderstilsvarende udfordringer i en foranderlig verden, så de bliver i klubberne.

Martin Boesen, klubrådgiver på Lolland-Falster

I denne flygtige verden, hvor trænere kommer og går og, hvor klubberne må sætte deres lid til, at forældrene vil være trænere, står klubrådgiver for DBU/Lolland-Falster, Martin Boesen, som det faste anker, man kan få til at hjælpe sig med at udvikle både trænerne og klubben selv.

Han må være et fund for klubberne, for på grund af det begrænsede antal klubber på Sydhavsøerne, har han et godt kendskab til de enkelte klubbers dna og kan let gå i dialog med dem og finde udviklingsmuligheder. Desuden kommer han helt nede fra den lollandske frodige muld med egen børne-, ungdoms- og seniorkarriere og senere børne- og ungdomstræner/konsulent i de tre midtlollandske byer Rødby, Holeby og Maribo.

Har prøvet det på egen krop

Allerede i teenageralderen begyndte han som træner i Holeby. Nogle voksne havde måske set, at der var nogle muligheder i ham. Evnen til at lede børn er færdigheder, som ofte også viser sig at være gode kvalifikationer senere i livet.

Senere blev han forældretræner for sin egen søn, hvor kvaliteten af træningen var noget beskeden. I stedet for at kritisere andre tog han selv initiativet til at gøre det bedre. Derved kom han til på egen krop at mærke den tvivl, som mange forældretrænere oplever, om jeg gør det rigtige for mit barn. De andre forældre er enormt tilfredse med ens arbejde, men hvad med en selv og ens barn. En vigtig ting er, at Martin vil fremlægge sine overvejelser til andre, så man kan få en dialog. Et facit findes nok ikke.

Fodbold skal være for alle

Martin har både UEFA C- og B-licens og er C-licensinstruktør under DBU. Han arbejder i dag i en 50/50 stilling som klubrådgiver på Lolland-Falster og for projektet ”Plads til alle”, som er et samarbejde mellem DBU og ”Red barnet”, hvor formålet er at få børn, som har sociale og/eller kulturelle udfordringer integreret i det fællesskab, som fodboldklubberne tilbyder.

Her får Martin Boesen helt sikkert nogle erfaringer, som kan være til gavn i samarbejdet med klubberne, idet han kan tage udgangspunkt i børnenes verden, mens klubledelsernes nogle gange tager udgangspunkt i, hvad de kan rumme.

C for Children

Så når Martin har ansvaret for et C-kursus, så er det noget, som kursisterne ikke må betragte som en ”trædesten” på vej mod noget mere. C-kurset har kæmpe værdi for den gruppe, som har flest trænere i Danmark: Børnetrænerne. C-betyder children!!!

Martin funderer også lidt over, at vi i Danmark bryster os over de mange frivilligere, som vi har haft og stadig har. Frivillighedskulturen skulle være unik for os, men er den ved at ændre karakter? Som Martin siger, så betragter nogle ældre det bogstaveligt: at man gør det frivilligt uden at få så meget som en krone for arbejdet. De oplever nu, at den nye generation af ledere vil have lidt kompensation, som de kalder det, for de mange timers arbejde i klubben.

At blive bedre eller at få lidt penge

Da han startede med at være træner, var belønningen at komme på kurser og få inspiration, så man kunne levere bedre træningsarbejde. I dag synes nogle trænere, at når de bruger tid på træningen, så må det være nok. Så har man ikke tid til kurser!

I sit store kendskab til klubberne oplever Martin også, hvilket garanteret også er gældende for hele landet, en berøringsangst omkring honorarer og omkostningsdækninger, som klubberne helt naturligt betaler til trænerne og andre i klubben. Hvorfor lægger klubberne det ikke offentligt frem? Skjulte oplysninger giver let tanker om noget negativt, mens offentlighed giver mulighed for fair handlinger.

Når klubben har brug for en træner fx til et U-7 hold, vil det uden tvivl være lettere at rekruttere trænere, hvis man på forhånd har meldt ud, hvad man tilbyder af tøj, honorar og muligheder for kurser. På den måde viser man, at man værdsætter og vil hjælpe træneren i sit arbejde.

SkaerbaekcentretSportConcept Internationalteamsports.comWinther Sport og Fritid.dbuVerona CupBoldtour og EventSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaLæs mere om Formthotics på