Volker Finke er en træner, som alle trænere i Tyskland kender. Ikke for hans resultater, men fordi han var træner i Freiburg fra 1991 til 2007 altså i alt 16 år. Fire år senere ansatte klubben Christian Streich, som var i klubben fra 2011 til 2024. Helt anderledes har det været at være træner i F.C. Køln, hvor der siden 2000 har været 26 trænere dvs. i gennemsnit mindre end 1 års ansættelse. Så Morten Olsens 2-årige ansættelse var langt over middel, mens Ståle Solbakkens et-årige ansættelse også var over normalen.
Det må være med vidt forskellige forventninger, man som træner går i gang med arbejdet i disse to tyske klubber. Og klubberne må have vidt forskellige strategier kortsigtet og langsigtet. Det kan også være et spørgsmål om, hvem klubben er. Har man en ledelse, der er stærk og tør styre klubben, eller er man alt for påvirkelig over for omgivelserne som fx. presse, sportskommentatorer, fans og sponsorer? Faktorer, som tænker meget kortsigtet på resultatet næste weekend og ikke på klubbens udvikling.
Esbjerg F.B. vandt bronze i 2019 og ligger i 2. division i dag, mens Herfølge som tidligere danmarksmester i dag efter indgået samarbejde med Køge ligger i fare for at ryge ned til der, hvor Esbjerg f. B. er nu.
Kent Nielsen og Ståle Solbakken har haft lange ansættelser i Danmark
Herhjemme har Kent Nielsen haft langvarige ansættelser i Horsens, AaB og nu i Silkeborg, hvor han har været siden 2019. Klart længst ansættelse har Ståle Solbakken haft i F.C. København med først fem et halvt år fra 06 – 11 og senere yderligere godt syv år fra 13 – 20, hvor han de sidste 6 år også var manager.
Fra Ståle blev ansat af Flemming Østergaard og helt frem til i dag har de ugentlig kontakt med hinanden, fortæller Flemming Østergaard. Inden sin ansættelse i 2006 havde Ståle spillet først i AaB og derefter i FCK i Danmark. I øvrigt under Hans Backe som træner i AaB. Efter den aktive karriere var han fra 02 – 05 træner i HamKam. Nogle år tidligere havde Østergaard ansat Christian Andersen, men måtte fyre ham efter to en halv måned, fortæller han. Klub og træner kan også være for langt fra hinanden.
Østergaard kendte Ståle som spiller fra tiden i F.C.K., og klubbens daværende træner, Hans Backe, kunne også anbefale Ståle ud fra deres tid i AaB.
Ståle var ikke en ubetinget succes i starten i FCK
Starten på trænerkarrieren i F.C.K. var ikke uproblematisk, da man vandt for få points, og nogle – også nogle i bestyrelsen – ytrede sig om, at en norsk træner ikke passede til klubbens ambitioner, men Flemming Østergaard holdt fast og belønningen kom. Den ultimative succes var nok, da man med 7 points gik videre fra Champions League gruppespillet allerede i 2010 i en gruppe med storklubber som Benfica, Celtic og Manchester U.
Ståle ønskede at prøve sig af i de to store ligaer – den tyske og den engelske, hvilket Østergaard bifaldt, men uden succes: I Køln, hvor trænerne som skrevet ovenfor ryger ud og ind, og året efter i Wolverhampton, hvor klubben ifølge Østergaard ikke investerede i spillere, der var af tilstrækkelig kvalitet for at skabe resultater. Derefter vendte Ståle hjem i 2013, hvor han var, til han blev fyret i 2020, hvor Østergaard for længst ikke havde noget med ledelsen i klubben at gøre. Men han har udtrykt kritik af fyringen, som var uværdig og ikke klædte FCK’s ledelse.
Stærk ledelse er nødvendig for succes
Der er sket meget i fodbolden omkring det sportslige set up. Tidligere var organisationen meget mindre end cheftræner, hjælpetræner, målmandstræner, massør, fysioterapeut og læge på deltid. I dagens fodbold består den sportslige sektion ud over cheftræner af vel mere end 20 personer, så derfor er det vigtigt, at man har den rette cheftræner, som kan styre en organisation med det store overblik. Cheftrænerens nærmeste medarbejderreference er sportsdirektører og evt. sportsudvalg med et medlem af bestyrelsen med den fodboldfaglige viden, fortæller Flemming Østergaard
Uden for banen er trænerens autoritet sammen med bestyrelsesformanden alt afgørende, siger Østergaard, for presset er enormt, ikke bare når det går lidt under forventet, men i hverdagen fra medier, tilskuere, pressen m.m., så tryghed mellem træner og bestyrelsesformand er nødvendig i stormvejret. Der skal være enighed om både de kortsigtede resultater og udvikling af spillere til fremtiden. Det kræver meget af formanden, kan man forstå på Østergaard: En fodboldklub er som en stor virksomhed, hvor ledelseserfaring kombineret med faglig viden er alt afgørende.
Den fodboldfaglige viden får man ved at der er dialog mellem træner og formand, så man har en rød tråd i arbejdet og hvor resultatet måske ikke alene kan aflæses i resultatet den kommende weekend. Omgivelserne interesserer sig ikke for de fremtidige mål. Fokus er kun på den lige spillede kamp, som såkaldte eksperter i tv får plads til uden modspil at nedgøre. Her kan og må den stærke formand træde i karakter.