Børnefodbold i Jyllands største klub

af | 18 maj 2022 | Artikler

Når man færdes på I.F. Lyseng Fodbolds anlæg kan man godt have lidt svært ved at forestille sig, at det skulle være her klubben med de mange medlemmer befinder sig. Med kun én kunststofbane er der heller ikke meget plads om vinteren, siger klubbens Børneudviklingstræner for drengene, Christian Lehmann. Til hver årgang er der tildelt en kvart bane, så det kræver nogen planlægning. Især hvis man er træner for U11 som har ca. 70 medlemmer!! Men der er også planer om at få kampbanen lagt om til en kunstgræsbane, mens klubhuset nogle år ude i fremtiden gerne skal udvides med en etage ovenpå. Man kan ikke udvide i jordniveau, for så tager man jo bare plads fra træningsbanerne.

Under de vilkår er det Christian Lehmann, som har ansvaret for udviklingen af drengenes fodboldfærdigheder op til og med U12. Den store gruppe af piger har deres egen udviklingstræner. Børn under U6 er alle samlet i Lyseng Kids, hvor forældreinddragelser er alt afgørende, idet det mere drejer sig om at have det sjovt med lege sammen med andre i trygge rammer tæt på forældrene, hvor de bliver faciliteret af nogle seje pigespillere, som træner dem. Fra U10 til U12 har man ansat uddannede trænere, heraf en cheftræner for hver årgang. En stor del af trænerne er forældretrænere, men man har også 10 – 12 ungdomsspillere, som deltager som assistenttrænere.

Børn i små grupper kræver mange voksne

Fra U6 til og med U9 er der cheftræner/årgangsansvarlig, et antal assistenttrænere og en trinleder. Cheftræner/årgangsansvarlig har det daglige ansvar, men kommunikerer ofte med Christian Lehmann. Ved træningens start samles alle og man bliver delt ud i grupper a´ 6 – 10. Så vidt muligt færrest pr gruppe ved de yngste årgange. Hver gruppe går hen til hver sin station, hvor træneren instruerer den øvelse, som han har fået ansvaret for.

– På grund af de mange børn er de inddelt i farver, så de ved træningens begyndelse véd, hvilken gruppe de skal være i. Inddelingen er ikke statisk, men kan ændres efter behov. Dette er med til at skabe en god og struktureret træning for alle, så spillerne er i små overskuelige grupper. Alle børn skulle gerne have en positiv oplevelse af træningen, så de har det sjovt og de føler, at de lærer noget. Med 350 børn fra U6 til U11 er organisationen vigtig.

Både børnene og trænerne skal have et godt miljø

– Men det er også vigtigt, at trænerne og forældrehjælperne føler, at de lykkes med deres træning. Derfor kan det i nogle tilfælde være den bedste løsning, hvis man samler en gruppe med de mindst fodbold-parate børn i én gruppe og måske går lidt på kompromis med kravene til øvelsen. De børn, som har vilje og ambitioner, må ikke begrænses i deres drømme. Lyseng er klart en klub, hvor alle er velkomne, men der skal også være et miljø, hvor voksne og børn har det godt. Som andre steder i samfundet har nogle vanskeligt ved at tilpasse sig fællesskabet. Men man er velkommen, men med hensyntagen til klubbens normer og værdigrundlag.

Lyseng melder på deres hjemmeside tydeligt ud, at forældrene bidrager aktivt med hjælp både til træning med at bringe rekvisitter til banerne, sætte baner op, hjælpe ved stationerne og rydde op efter træning og ved stævner hjælpe som holdledere eller kampledere.

Ved at have en børnetræneransvarlig som Christian Lehmann føler trænerne sig nok ikke alene med deres træning. I Lyseng må man i allerhøjeste grad føle sig som en del af noget større, idet man i de ældste børneårgange har en fælles plan for træningen, så man træner samme færdighed og derved måske kan inspirere hinanden. I de yngre årgange aftaler den årgangsansvarlige med sine trænere proceduren for forberedelse af næste træning: Kommer han med plan eller snakker man sammen i chatgrupper.

I.F. Lyseng er Jyllands største børneklub. (Foto: I.F. Lyseng)
I.F. Lyseng er Jyllands største klub. (Foto: I.F. Lyseng)

Tilbud om den ekstra træning

Ud over de to gange træning om ugen med de kendte kammerater, tilbyder klubben også Lyseng Lab, som er en ekstra træning, hvor U7 og U8 er sammen, mens U9, U10 og U11 er sammen, så spillerne kan møde nye udfordringer som fx i forhold til DBU’s plan om 25 – 50 -25, hvor man også udfordres af bedre modstandere og får mere selvtillid mod lettere modstandere.

Hovedsagen er, at klubben skaber nogle rammer, hvor børnene har det sjovt og godt med hinanden og, at børnene har fornemmelsen af, at de bliver bedre og bedre med en bold. Sjove lege, hvor bolden er i centrum, er udgangspunktet for træningen. Ja, Lyseng skriver endda på sin hjemmeside, at ”et minut uden bold, er et spildt minut”.  Lidt overdrivelse fremmer jo forståelsen, men Lyseng viser vejen.

dbuSportConcept InternationalSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.comLæs mere om Formthotics påBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaVerona CupBoldtour og EventWinther Sport og Fritid.Skaerbaekcentret