Drømmen er at kunne leve af at være træner

af | 1 marts 2019 | Ilddsjæl

Placeret midt imellem de to superligaklubber i Vejle og Horsens ligger Hedensted I.F. Vejle Boldklub har oven i købet placeret sit nye træningsanlæg nord for byen i retning mod Hedensted, så jo bedre man gør sit udviklingsarbejde i Hedensted, jo større interesse kommer der fra især Vejle Boldklub. Omkring 50 spillere i VB har begyndt deres spillerkarriere i Hedensted I.F., og en af de mest kendte er nok Alexander Scholz, som spiller på højeste plan i Danmark i dag.

Sportsinteresseret kommune

Fodboldklubben i Hedensted ligger i en kommune, som har investeret og stadig investerer meget i børnenes fritid. 14 baner inkl. kunststofbane, 12 omklædningsrum, cafeteria m.m. giver fine vilkår for børn og voksne. Men samtidig giver kommunens investeringer i svømmehal, idrætshaller, BMX-anlæg m.m. også en stor konkurrence om at tiltrække medlemmer.

Med i alt næsten 900 fodboldspillende medlemmer er klubben blandt de 5 største i Jylland, og det i en kommune med under 15.000 indbyggere!

Kasper Juhl Hansen

Med spillere og hold i alle U-rækkerne hos drengene og hver anden U-række hos pigerne kræves der trænere og ledere i massevis. En af dem er Kasper Juhl Hansen, som har titlen af cheftræner for U-13 drengene, hvilket indebærer, at han har det overordnede ansvar for hele årgangens udvikling; men med ansvaret for træningen og kampene for førsteholdet. Ved starten af træningen er hele årgangen samlet, mens den anden træner derefter tager sig af andetholdet. Desuden er der tilknyttet holdledere og målmandstræner.

Når der arrangeres sociale arrangementer, ture til Holland eller stævner hjemme, er det for hele årgangen. Man er sammen, og inden for samværet spiller man kampe og træner på to forskellige niveauer. Man vil både stræbe mod eliten – at have liga 1 for alle ungdomsholdene – og give plads til alle.

De bedste går til VB, men man vil stadig have ambitioner

Allerede inden U-13 begynder nogle spillere at søge mod Vejle, men en del kommer også tilbage. Nogle år senere er det efterskolerne og gymnasiet, som får nogle til at fraprioritere fodboldspillet. Helt som man ser det alle steder, men Hedensted får opbygget et bredt fundament fra bunden, så der er spillere nok til at kunne bevare alle årgange, så der også er et hold til dem, der en dag vender tilbage.

Da Kasper Juhl Hansen efter efterårssæsonen gjorde status, viste det sig, at han inden for 5 måneder havde haft 100 træningspas og 55 kampe! En enkelt weekend var der kamp både lørdag og søndag formiddag og eftermiddag. Så kan det pludselig blive godt at vende tilbage til hverdagen mandag morgen.

Med til det store forbrug af timer hører også, at han er konsulent for børne- og ungefodbolden i klubben, hvilket medfører rådgivning og hjælp til trænerne blandt andet om træningspraksis, hvilket kan være et job, som kræver ”Fingerspitz”-fornemmelse og kendskab til den træner, som ønsker/har behov for hjælp. Desuden leder han teknisk træning for de bedste U-10 til U-16 spillere hver torsdag.

Er træneren seriøs og social bliver spillerne det også

Man mærker tydeligt på Kasper, at man skal være seriøs og omhyggelig med sit trænerarbejde ligegyldig, om han som tidligere trænede et pigehold eller et kvindehold eller som nu sit U-13 hold. Han kommer lang tid før træningsstart og gør banen klar, og han har tid til den uformelle snak, som børn og unge ofte har behov for.

For ham er det sociale sammenhold det kit, der får en flok fodboldspillere til at holde sammen uanset udefra kommende faktorer. Spillerne mødes og er sammen i klubhuset både før og efter træningen – fælles omklædning er også en del af at komme til træning. Han bruger megen tid på, at tage til cup-turneringer, deltage i stævner og holde sociale arrangementer derhjemme eller i klubhuset, hvor der også er plads til overnatninger. De trænere, som kun oplever spillerne til træning og kamp, kommer til at mangle nogle oplevelser eller viser måske ikke nok interesse.

Kasper blev hentet fra Hatting/Torsted

Inden Kasper fik trænerjob i Hedensted I.F. havde han været assistenttræner for U-13 og U-17 i F.C. Horsens samt leder af fodboldskolen. Derefter var han cheftræner for U-17 i Hatting/Torsted. Men en dag kom henvendelsen, som fik ham til at komme ”hjem” til Hedensted, hvor han nu har været i 4 år. Hans plan er at tilmelde sig A- licenskurset, hvilket vil give ham endnu mere arbejde, end han har nu. Men det kan jo blive til gavn ikke bare for ham selv, men også til gavn for træningsmiljøet i klubben.

Man ser ofte klubber annoncere efter trænere, hvor klubberne så må sige ja til de eller ofte det ene tilbud, der kommer. I tilfældet med Kasper var det klubben, der henvendte sig, hvilket ofte kan have en god effekt, for så viser klubben, at de har ambitioner med træneren, og at de mener, de har et fundament, som træneren kan bygge sine ambitioner videre på.

Spillere og trænere skal have drømme

Lige som de dygtige spillere gerne vil afprøve sig på et højere niveau, kan trænerne jo også have de samme ambitioner. Det er drømmene, der driver værket. Når man bruger så meget tid på sin fritidsinteresse som Kasper gør, er det ikke så mærkeligt, at man også har drømmen om at arbejde med det fuldtids og kunne leve af det.

En vigtig forudsætning er, at man brænder for sit arbejde, er åben om det, har ambitioner om at blive endnu bedre og bruger en masse tid. Det er billedet på en ildsjæl.

Kasper Juhl Hansen (i midten af billedet) har også været træner for Hedensted I.F.’s kvinder, som p.t. spiller i Jyllandsserien.
teamsports.comBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaLæs mere om Formthotics påVerona CupdbuSportConcept InternationalWinther Sport og Fritid.Boldtour og EventSkaerbaekcentretSPORTIGAN I HURUP OG THISTED