En stærkere udgave af Mark Strudal

af | 14 maj 2019 | Tæt på de kendte

Den korte flirt med Lyngby Boldklub har været gode lærepenge, mener den tidligere landsholdsspiller og cheftræner og ser frem til nye udfordringer. Ved udgangen af 2019 kan Mark Strudal skrive en uddannelse som topleder på sit cv.

– Jeg har lært rigtig meget af mit ophold i Lyngby Boldklub. Og jeg ville ikke have været de erfaringer foruden, fastslår Mark Strudal godt et halvt år senere.

I november 2018 stoppede han som cheftræner i Lyngby Boldklub efter blot seks måneder på posten. I Lyngby Boldklub og medierne blev det kort og godt udlagt som en fyreseddel. Men for Mark Strudal var det ophørte samarbejde en logisk konsekvens af, at han ikke følte, han kunne komme videre med sit projekt.

–  I første omgang var jeg selvfølgelig skuffet. Men det var rent faktisk den bedst mulige situation for mig at steppe ud, da det sker. Mange af de ting, som var sat i søen holdt ikke. I forhold til de tanker, ideer og krav, som bestyrelsen i Lyngby Boldklub havde til succes, hvilke spillere der skulle hentes ind og en målsætning om oprykning, hang tingene økonomisk ikke sammen.

Lyngby Boldklub ansatte Mark Strudal med sigte på, at lønninger til spillerne blev skåret med 50 procent. At der skulle opbygges en ny trænings- og performancekultur med et anderledes udtryk i spillestilen på banen. Og sidst men ikke mindst, at klubben skulle være en rentabel forretning, hvor man primært satsede på egen avl fra akademiet.

– Alt dette, mener jeg, at jeg fuldførte på de seks måneder. Men en nedrykning fra Superligaen koster 10-15 millioner i tv penge. Og jeg kunne efterhånden godt se alle de ting, der manglede i klubben, som jeg fra starten ikke har fået noget at vide om. Det betyder meget for de udtryk og muligheder, du har som træner, at en klub har en sund økonomi.

Ikke på kompromis

Mark Strudal peger ligeledes på en anden vigtig lektie, som han tager med sig fra tiden i Lyngby Boldklub.

– Hvis du vil udbrede din filosofi, tanker og strategi som cheftræner, så er det vigtigt at du har nogle personer omkring dig, som kender dig som menneske og bakker op om dine ideer 100 procent, så du ikke først skal til at overbevise en masse personer i en klub, hvordan du ønsker at forme fremtiden. Men jeg kunne ikke vælge min egen stab. Lyngby Boldklub havde sat teamet på forhånd.

Netop det hæfter Mark Strudal sig meget ved og fastslår, at han ikke går på på kompromis næste gang en trænerstilling byder sig.

– Jeg kommer ikke til at træde alene ind i en klub i et allerede sammensat team igen. Jeg skal minimum have min egen assistent med. På den måde er jeg sikker på, at vi fra starten kan arbejde effektivt og målrettet ud fra de filosofier og målsætninger, som vi tager med os ind til opgaven.

For Mark Strudal er læring og udvikling en del af livet – både på det private og det professionelle plan – og lærepengene fra Lyngby Boldklub vil han nu tage med sig og kigge fremad. Han er nu i gang med at lægge en mere fagligt viden til sin P-licens som træner og er startet med at læse en mini-MBA, en syv måneders teoretisk ledelsesuddannelse fra Århus Universitet, som han forventer at få papir på i slutningen af 2019. Det er Mark Strudals ønske og mål at steppe op og gå ind i en aktiv rolle som sportschef på den lange bane.

Mark Strudal

Høste frugterne

– Jeg føler mig klar til at komme længere op i systemet og blive sportschef. Det er ikke fordi trænergerningen ikke stadig har et kald, men jeg er bevidst om, at hvis du skal have indflydelse i en fodboldklub, så skal du steppe op på rangstien. Også set i lyset af, at gennemsnitstiden for en træner i en klub i dag ligger på omkring ét år. En træner får sjældent lov at fuldføre og høste frugterne af de projekter, de sætter i søen. Derimod er de rykket videre eller blevet fyret, påpeger han og fortsætter.

– Jeg ønsker derfor at nå længere op i systemet og træde ind som sportschef for at være tættere på og klæde ledelsen endnu bedre på, siger han og efterlyser en bedre kontakt og informationsflow mellem det sportslige og ledelsesmæssige. Dansk fodbold er ofte kendetegnet ved at man har mange gode trænere, men jeg synes ikke, at der så mange ledere og sportschefer, der mestrer kombinationen og er dygtige nok til både økonomi og fodbold-know-how. Derfor kunne jeg godt tænke mig at klæde bestyrelser på til det rent fodbold-know-how-mæssige; hvordan foregår tingene i omklædningsrummet, hvad vi skal sørge for til vores trænerteam, hvad skal vi forlange af spillerne, og hvordan skal det hele passe på klubbens visioner og filosofi.

Mandskabspleje, organisering af træning, udvikling af fodboldspillet er afgørende begreber og nøgleord for Mark Strudal, som han ønsker at stå garant for. – Den træner og sportschef, jeg vil være, går hånd i hånd. Forstået på den måde, at jeg er den positive, ærlige og loyale type, hvor spillerne har og får det, de ser, og jeg melder klart ud, hvad jeg forventer af hver enkelt spiller. Jeg forventer et aggressivt, offensivt og modent udtryk af spillerne på banen, hvor de spiller for at udvikle og dygtiggøre sig, spiller for klubben og for den træner, som står på sidelinjen. Men jeg forventer også et rentabelt udtryk, hvor vi satser på egen ungdom, eget akademi, og sørger for at udvikle de to ting, og i sidste ende sælger spillere, som vi er med til at udvikle.

Hård hund

Mark Strudal har været vidt omkring i sin aktive fodboldkarriere, og han ser stadig tilbage med glæde og stolthed på sin succesfulde tid i schweiziske Grasshoppers, hvor daværende cheftræner Ottmar Hitzfeld tog den farverige angriber under sine vinger. En ”hård hund” og personlighed, som Mark Strudal ser meget op til og respekterer. Men også efter fodboldstøvlerne blev lagt på hylden, og Mark Strudal startede som træner, har trænerpersonligheder som Ebbe Skovdahl, Alexander Zorniger, Kasper Hjulmand, Flemming Pedersen og Allan Simonsen været kilde til stor læring og inspiration.

– Det er klart, at jeg har lært meget af min tid i schweizisk fodbold, min trænertid i Brøndby IF og ikke mindst i FC Nordsjælland, hvor vi virkelig var del af noget større med et mesterskab, sølvmedaljer og to pokaltitler. De personer og oplevelser former og tydeliggører, hvem du er som mennesker og som træner. Det er disse fodboldfagfolk og forbilleder, du relaterer til, når du går videre med dit eget liv og træffer de valg og beslutninger, der identificere dig som menneske.

Mark Strudal ser ikke sig selv som en ”hård hund”. Men indrømmer gerne, at han har store forventninger til sine omgivelser og til sine spillere.

– Nogle vil se mig som hård, mens andre vil synes, det er fedt at arbejde sammen med en, der er så dedikeret. Derfor forventer jeg også, at de mennesker, jeg arbejder med på samme måde kan identificere sig med projektet, som jeg selv gør. Man kan nemlig kun stille store forventninger og krav, hvis man selv lever op til dem. Og hvis du har folk omkring dig, der ikke brænder for det, så vil der opstå nogle knaster, fordi jeg vil lykkes med tingene. Jeg er godt klar over, at det ikke altid er sådan det går og det ofte kræver mere tid, end en fodboldklub råder over.

Fremtiden

Drømmejobbet ligger derude og venter i det nye år, når mini-MBA’en og ledelsesgraden er bestået. Det er Mark Strudal overbevist om.

– Det må da gerne være en henvendelse fra en klub, der har lavet deres research ordentligt, hvad jeg er for en type som menneske og træner, og som ved, hvordan jeg vil udtrykke mig rent fodboldmæssigt. Jeg kunne ligeledes godt tænke mig at sidde med til bords omkring klubbens strategi, struktur og langsigtede mål. Sidst men ikke mindst vil det da være dejligt, hvis det samtidig er en klub, der gerne vil spille fodbold, som jeg foretrækker og sætter pris på, slutter en optimistisk Mark Strudal.

Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaSkaerbaekcentretSportConcept InternationalLæs mere om Formthotics påWinther Sport og Fritid.teamsports.comBoldtour og EventVerona CupdbuSPORTIGAN I HURUP OG THISTED