Som for mange spillere er den danske superliga et springbræt til andre ligaer for trænerne. Vi har danske trænere i de bedste ligaer i England, Schweiz, Norge, Sverige, Tyskland, Tjekkiet, Belgien og nu også Grækenland samt flere og de klarer sig generelt rigtig godt. For mange trænere er deres karriere et hop fra superligaklub til superligaklub, hvor man når karrieren er slut, kan se tilbage på ophold på højst tre år i hver klub. Enten bliver man fyret, man satser på andre muligheder eller man får et mere attraktivt tilbud fra en anden superligaklub, og så får man naturligvis lov til at skifte.
Med trænerskift hvert andet år, er det svært at få kontinuitet i klubbens kultur, udviklingsplaner og måde at spille på. Hvis sportschefen alene har ansvaret for indkøb af spillere og træneren alene har ansvaret for træningen, går det galt. Det må være klubben repræsenteret af sportschefen, der har ansvaret for rammerne for nu og for fremtiden. Derefter er hans opgave at finde den træner, med hvem han kan fuldføre ambitionerne.
Tager man et kig på klubberne i superligaen nu samt SønderjyskE, Horsens og AaB fra 2000 til i dag, ser man nogle klare forskelle i, hvor længe de har en træner ansat.
Klubber med lange ansættelser
Vil man gerne være træner i en klub gennem flere år, skal man vælge Horsens. I 19 af årene har man kun haft 3 trænere: Kent Nielsen 8 år, Bo Henriksen 6 år og Johnny Mølby 5 år. En anden mulighed er F.C. Nordsjælland, som i de 21 år fra 2002 har haft Kasper Hjulmand i 6 år ad to gange afbrudt af et ophold i Mainz 05 og Wieghorst 5 år før Hjulmand kom til. En anden klub, som har haft meget få trænere fra 2000 til 2023, er FCK, hvor Ståle Solbakken ad to omgange efter 1 år i henholdsvis Køln og Wolverhampton nåede at være træner i 12 år – dvs. halvdelen af tiden. Hans Backe fik 4 år, mens resten var korttidstrænere.
Ny træner til ny sæson
Vil man gerne følge en klub, som skifter træner, inden han når at være i klubben i mere end 2 år, skal man tage til Vejle. Inklusiv de trænere, som har overtaget jobbet mellem en fyring og ansættelse af en ny træner, har man haft 19 trænere de sidste 24 år. To andre jyske klubber, AaB og AGF, ligger tæt på Vejle med henholdsvis 16 og 17 trænere med ansvaret for træningen. AaB havde Kent Nielsen og Hamrén ansat i hver 5 år – altså kun 2 trænere i ti år. I de øvrige år var der enorm udskiftning. AGF havde Peter Sørensen 4 år og David Nielsen 5 år, så specielt i det første årti var der mange trænere i AGF.
Tættest på disse tre klubber ligger Viborg og SønderjyskE med hensyn til korttids ansættelser af trænere. Viborg havde ingen trænere, som nåede tre års ansættelse i klubben. SønderjyskE havde lige før og lige efter årtusindskiftet Frank Andersen i 6 år, men derefter har kun Lars Søndergaard været der i en længere periode. Han nåede at være der i 4 år.
Efter 2 år tænker man på en ny træner
Alle de øvrige klubber ligger på et forbrug af 10 til 12 trænere fra 2000 til og med 2023 dvs. udskiftning af træneren hvert andet år i gennemsnit. OB har i to perioder haft 2 cheftrænere ansat, og i OB betyder et stop som træner ikke automatisk, at man ikke kan vende tilbage til klubben senere som cheftræner. Troels Bech har været cheftræner ad tre gange, og nu ser nogle ham som løsningen som sportschef. I Lyngby er det Niels Frederiksen, som med 4 år har længst anciennitet. I Brøndby, Silkeborg og Midtjylland er 4 år også den længste tid med samme cheftræner: Michael Laudrup i Brøndby, Viggo Jensen og Kent Nielsen i Silkeborg og Erik Rasmussen og Glen Riddersholm i Midtjylland. I Randers har i over halvdelen af tiden trænerne heddet Lars Olsen eller Colin Todd begge 4 år eller Thomas Thomasberg 5 år. Hvidovres træner siden 2017 har været Per Frandsen, mens Per Nielsen nåede 4 år i klubben.
Trænere med lang tid i samme klub
Når man taler om en træner, som har være i superligaen i mange år, kommer man ikke uden om Ståle Solbakkens 12 år i samme klub, FCK, men med hensyn til antal år med længere ophold overgås han klart af Kent Nielsen med 20 år i 4 klubber – dvs. et gennemsnit på 5 år. 8 år i Horsens, 5 år i AaB, 3 år i OB og 4 år i Silkeborg, hvor han allerede er begyndt på det 5. år.
Påstanden om, at det er blevet vanskeligere at have en træner ansat i flere år, passer ikke. Ser man på trænere med 5 års anciennitet eller mere i samme klub, er der betydeligt flere i sidste halvdel af årene fra 2000 til 2023 end i første halvdel. Klubberne har måske indset, at hvis man vil have kontinuitet i spillerudviklingen, må man også have det i trænerbesætningen. Ser man på antallet af trænere, som får maksimalt 2 år i en klub, har billedet i perioden ingen klar tendens.
Man kunne godt spørge: Hvordan kan man være cheftræner i 12 år i samme klub? Det må FCK kunne svare på. Og hvordan kan man være træner i kun 4 forskellige klubber i så mange år. Det må flere klubber og Kent Nielsen kunne svare på. Interessant opgave til 2024.