Når Frank Hjortebjerg skal give en forklaring på sin rejse, fra han som 3-4- årig begyndte at spille fodbold i Næsby Boldklub, til han i dag er First Team Assistant Coach i F.C. Nordsjælland, nævner han nogle personer, som kunne se hans muligheder som træner, troede på ham og hjalp ham med at udvikle sig. Han er meget tilfreds med, at han var ungdomstræner i Næsby, hvor der var nogle trænerkolleger i ungdomsafdelingen, som var meget dedikeret for fodbold – et miljø, hvor man ikke bare snakkede om sidste weekends kamp, men udfordrede hinanden til at blive bedre trænere.
I en tidligere artikel her på hjemmesiden var Kolding Q’s træner Anders Jensen også inde på det inspirerende miljø, som for Anders’ vedkommende også inkluderede bilturene sammen med seniortræneren Jens Letort til og fra Kolding. I samme gruppe var også Sebastian Brydegaard, som tog til Norge for at blive udviklingschef i Haugesund og nu er assisterende seniortræner. Et samarbejde, som ikke bare bliver gemt væk, hvilket Anders Jensens telefonopkald til Frank i sidste weekend bekræfter, idet han lige skulle gøre Frank bekendt med, at hans hold, Kolding Q, netop havde besejret F.C. Nordsjællands kvinder i Kvindeligaen.
Det gode trænermiljø i Næsby Boldklub
Størst betydning giver Frank dog Henrik Lehm, som ad to omgange stod i spidsen for ungdomsafdelingen i Næsby. Det var ham, der så talentet i trænerne, fik dem til at have ambitioner både med egen dygtiggørelse via uddannelse og med spillernes udvikling. Da coronakrisen begyndte i foråret, var Lehm ansat hos HB Køges samarbejdsklub i Ghana, inden han måtte haste hjem i sikkerhed.
Sin første erfaring som træner fik Frank Hjortebjerg, da OB’s Tonny Hermansen havde brug for hans hjælp til talenttræning om fredagen. Og derefter var vejen brolagt i Næsby med træning for hold op til og med U15. Allerede som 16-årig begyndte han på DBU’s kurser. Efter studentereksamen læste han idræt på SDU – en uddannelse, som kun kan have givet en uvurderlig baggrundsviden for trænerarbejdet.
Samtidig med dette spillede han selv på klubbens 2. div. hold, så det var kun via et godt samarbejde med Lehm, det lykkedes at få planlægningen løst.
Afsluttende speciale, A-licens og U15-træner på samme år
Da han samme år var U15-træner, skrev sit afsluttende speciale på universitetet og samtidig gennemførte DBU’s A-licenseksamen, måtte han fokusere på trænervejen og droppe sin egen karriere, som nu, hvor han er flyttet tilbage til Fyn, kører på oldboys-niveau.
I 2013 fik Frank en henvendelse fra F.C. Nordsjælland om at blive U15 træner og T+træner for U13 – 15. Som man i FCN har øjnene åbne for talentfulde unge spillere med udviklingsmuligheder, har man også fokus på samme type unge trænere. Hjulmand og Keld Bordinggård har nok i en stille stund udvekslet navne på talentfulde trænere. Så Frank flyttede mod øst, hvor han boede ind til han i december 2019 flyttede tilbage til Fyn med deraf følgende lang transport.
Forlod FCN til fordel for BIF
Fra 2013 skete der spændende ting i Brøndby I.F. Thomas Frank var blevet ansat som cheftræner, og der skulle satses på talentudvikling kaldet Masterclass, så der var en rød tråd fra U10 til Superligaen. Albert Capellas kom også med i dette arbejde fra 2014. Til det skulle der ansættes højt kvalificerede trænere, så der kom en henvendelse til Frank, efter at han havde været mindre end 1 år i F.C.N. Som ung træner, erkender Frank i dag, er det nok let at blive fascineret af miljøet i Brøndby med masser af fans, fællesskab på tværs af amatørspillerne og de professionelle og de mange frivillige. Den mulighed måtte han bare sige ja tak til. Det blev til 4 år – 2 som U15-træner efterfulgt af 2 år som U17-træner. I 2016 afløste Zorniger Thomas Frank. Frank Hjortebjerg lærte en masse af Zorniger, Capellas og Frank i tiden i Brøndby, siger han, og de sidste to har han stadig kontakt til. For øvrigt var Henrik Lehm på det tidspunkt ansat i Brøndby I.F. Men i sommeren 2018 ville Brøndby ændre planerne for Frank, så samarbejdet sluttede.
I slutningen af 2018 fik Frank Hjortebjerg en henvendelse fra Flemming Pedersen F.C. Nordsjælland om job fra 1. januar 2019. Han kunne kun sige ja tak, da han nok følte, at han skyldte dem noget fra det pludselige skifte i 2014. Til gengæld fik FCN så en endnu stærkere træner, som kom med endnu mere ballast i rygsækken end da han kom fra Næsby. Han blev ansat om analytiker og assistenttræner.
Siden 1. jan. 2019 i F.C. Nordsjælland
Som sådan arbejdede han et halvt år, men så blev Hjulmand landstræner, Flemming Pedersen blev cheftræner og Frank avancerede til First Team Assistant Coach. Sådan er det jo i klubben: Når en spiller bliver solgt, rykker en anden op og, når en træner rykker op, supplerer man op nedefra. Klubbens kultur står fast, man skal ikke have en udefra til at lave kulturrevolution.
Mens Frank har været i F.C.N., har han færdiggjort sin P-licens (UEFA Pro licens), som han kalder ”Det komplekse spil”. Det er nok en opgave, som kan rykke lidt ved de gængse opfattelser i DBU og måske kan hjælpe til at anskue fodboldspillet fra en ny vinkel. Den gængse opfattelse er, at spillerne på banen er nogle skruer, som man kan ”skrue på” (give beskeder til, få til at ændre adfærd eller erstatte) og så tro, at de andre skruer fortsætter uanfægtet. Så simpelt er det ikke, forsvarer Frank sig i sin opgave. En ændring et sted på banen påvirker andre steder. Fodbold er et komplekst spil og kan være svært at forstå. Journalister, såkaldte eksperter og andre har et ønske om at gøre det svære simpelt, så det kan formidles til alle.
Kontakter og åbenhed bringer muligheder
Med det forløb, som Frank Hjortebjerg har været igennem, kan han jo – som han også giver udtryk for – kun have et ønske om at blive cheftræner. Han er også villig til at tage til udlandet, hvis en god mulighed melder sig. FCN er ude i Europa ved at være kendt for at have mange spillere fra egen ungdomsafdeling, at gøre dem parate til seniorfodbold i en tidlig alder og levere salgbare spillere til større ligaer.
Det sikre gæt er måske, at Frank på et tidspunkt rykker op og erstatter Flemming Pedersen – måske efter et par ”udviklings-år” i udlandet først. Frank er jo en ung træner, som har mange års trænerarbejde i sig endnu.