Jakob Brix-Mouritsen startede sin trænerkarriere i sin hjemby, Møldrup, som ligger nogle kilometer nord for Viborg. Først som spillende træner, men kort efter som træner ikke bare for seniorholdet men også for et ungdomshold, som var et samarbejde mellem Møldrup og nogle nærliggende mindre klubber, BMK. Træningen kunne klares på to aftener, fortæller Jakob, for når ungdomsholdet var færdig med træningen, stod seniorerne klar. Det første trænerjob væk hjemmefra blev i Borup, hvor han var i to år.
Efter 5 år som træner for seniorhold kom Jakob til Viborg F.F., hvor han tilbragte 4 år som dels assistenttræner og dels cheftræner for U15 til U18, og det var, mens han var U15-træner, at han tog A-licensen.
De næste 6 år var han tilbage i funktionen som seniortræner, idet han først var 1 år i Vildbjerg, men den lange tur fra Møldrup til Vildbjerg var lidt for tidskrævende, fortæller Jakob, så næste stop på trænerruten blev Aars – også 1 år – mens aftalen med Løgstør det følgende år fik en varighed på 4 år. Her fik han afprøvet niveauet i Jyllandsserien og serie 1.
Jakob binder sig som udgangspunkt kun for ét år ad gangen
Som udgangspunkt indgår Jakob kun aftaler gældende for et år, så får både han og klubben noget tid til at finde ud af, om klub og træner matcher hinanden og om fortsat samarbejde vil være givtigt for begge parter, eller man skal stoppe. Som træner kan man jo også pludselig få et tilbud om et trænerjob, som man absolut må afprøve sig i.
De 4 år i Viborg F.F. må have kastet gode minder af sig for både Jakob og Viborg F.F., for i 2017 indgik man en aftale om, at han skulle være cheftræner for klubbens U19-hold. En vigtig funktion i klubben, hvor han blev bindeleddet mellem ungdomsafdelingen og seniorholdet, og hvor klubben vurderede, hvem blandt spillerne de ville satse på og, hvem der måtte finde en anden løsning. For spillerne var det en vigtig periode i deres liv, hvor de måtte tage vigtige beslutninger om prioriteringer i deres liv om ikke bare sport men om job/uddannelse og om prioriteringer i deres ungdomsliv.
Udvikle spillere eller se resultater
For Jakob kom mange unge mennesker til at passere gennem hans træning, idet halvdelen forsvandt hvert år og nye kom til. Hans arbejde var naturligvis at udvikle og uddanne spillerne til at blive bedre, så de kunne nå deres drømme. Det vigtigste foregik under træningen. Som seniortræner foregår det vigtigste i weekenderne. Det er jo der tilskuerne, sponsorerne, klubbens ledelse og evt. journalister kommer. Det er jo kampen alle vil snakke om. Så må det undertiden være svært for en ”udviklingstræner” at være med, når hans vigtigste funktion ligger et andet sted.

Fra sommeren 23 Ds.-træner i Kjellerup
I sommeren 2023 skete der et skifte for Jakob fra Viborg F.F. til Kjellerup I.F. med få ugers varsel. Jakob sagde sit job i Viborg op i marts måned og fik i juli måned tilbudt jobbet i Kjellerup, da Kjellerups træner skiftede den anden vej til Jakobs gamle job i Viborg F.F. Kjellerup ligger lige nu i Danmarksserien og er vel et typisk Ds-hold eller Jyllandsseriehold placeret mellem Viborg og Silkeborg, hvor begge klubber modtager de mest talentfulde ungdomsspillere fra Kjellerup, som så får de spillere retur, som ikke får kontrakter eller spiller videre i divisionsklubber. I sin trup har Jakob da også spillere, som han tidligere havde i U19, fortæller han. Skiftet var sikkert tiltrængt for Jakob, da behovet for at se resultater trængte sig på. Til gengæld gik han fra en klub med store ressourcer til en noget mindre klub, som må klare sig med kontingent og mindre sponsorer klemt mellem Silkeborg og Viborg.
I Kjellerup træner man mandag, tirsdag og torsdag, og ingen spillere har kontrakter, siger han, og én gang om ugen kommer der en fysioterapeut til klubhuset. Da man spillede kamp mod Aarhus Fremad, som er klubbens andethold, havde de to fysioterapeuter med!! Så at beskrive, hvordan vilkårene er i en typisk Danmarksserieklub, er ikke så ligetil. Nogle er på det højeste niveau af, hvad klubben kan præstere, mens andre har et set up, som kræver hurtig tilbagevenden til divisionerne.
Et generationsskifte er i gang i Kjellerup
Kjellerup er lige nu i en situation, hvor ældre bærende spillere er stoppet, og nye yngre spillere skal så udfylde hullerne. Og selv om nogle af de yngre spillere har spillet U19 under Jakob i Viborg er det ikke så ligetil at fylde hullerne ud. Han er også meget bevidst om, at de U19 spillere han havde i Viborg F.F. og de unge spillere i Kjellerup ikke nødvendigvis er på samme sted i deres liv og har andre prioriteter end fodbold. En havde valgt at tage til København for at se landskampen mod Portugal frem for at komme til træning. For nogle kan det være vanskeligt at nå hjem fra arbejde og komme til træning, fordi man som nyansat ikke har samme fleksibilitet hos arbejdsgiveren som en ældre ansat. Nogle gange kan det jo være lidt frustrerende for træneren, hvis en spiller havde en vigtig rolle til aftenens træning og så melder afbud, siger Jakob. Men man kunne jo også selv komme i en situation, hvor man uforskyldt blev tvunget til at melde afbud, siger han.
Tiden som Akademitræner kan være guld værd senere frem
En del trænere kommer i deres karriere nogle år i storklubbernes Akademier. Her kommer de igennem forløb, hvor de bliver guidet gennem DBU’s uddannelsesforløb, som skal finde og uddanne de bedste spillere i Danmark. En træner der er ikke stationær. Han vil fortsætte sin udvikling af spillere og sig selv på et højere og højere niveau. Så en U-15 træner vil ikke være med i en rotationsordning, hvor han igen får ansvaret for U13. Har man været træner for U19 fx som i Jakobs tilfælde i 6 år, skal man videre. Han valgte en Danmarksserieklub. Herfra er der vel flere veje: Enten at blive cheftræner for en højereliggende klub: En divisionsklub eller få et assistenttrænerjob gældende for alle divisionsrækker. En mulighed kunne også være specialtræner. Mon ikke det er det, Jakob Brix-Mouritsen holder øje med nu? Endelig er der en mulighed mere: At søge til udlandet. Der har mange danske trænere jo stor succes lige nu.