Formanden for Klaksvikar Itrottarfelag – også kaldet KÍ – vil nok være for beskeden til at sige, at den færøske klub vil skabe verdens bedste børnefodbold. Men formanden, Tummas Lervig, er i gang med et projekt, som de andre klubber på Færøerne og også mange danske klubber må se med misundelse på. Klaksvig er øernes næststørste by med ca. 5.200 indbyggere og sammen med nordøerne bliver det til i alt ca. 7.500 mennesker, hvilket er ca. det halve af, hvad der bor i fx byerne Korsør, Grenaa, Rønne, Nyborg og Aabenraa. Man vil ikke bare være bedst på Færøerne, man vil også ud at vise færøsk fodbold i Europa som vindere. Efter et knebent nederlag i igangværende turnering er man blevet endnu mere overbevist om, at man er på rette vej.
Tummas blev valgt til formand i 2008, og han har været med i det lange seje træk. Først skulle man have faciliteterne, så alle klubber sluttede sig sammen for at tale med én stemme over for kommunen. Man fandt ud af, at fremlagde man gennemarbejdede udvidelses- og nybygningsplaner, stod man stærkere. Så i dag har KÍ og idrætten ellers en svømmehal, to idrætshaller og et kunstgræs-stadion, hvor alle piger, drenge, mænd og kvinder træner og spiller kampe. Men sådan er det på Færøerne: Én klub betyder én kunstgræsbane, som med den slitage forventes at holde i 5 – 6 år. Lige nu er man ved at anlægge en bane mere med en løbebane rundt om, så der også er plads til atletikudøverne.
Al fodbold foregår på kunstgræs
Beklager man sig over pladsforholdene til træning i Danmark, så tag til Færøerne. Du får 1 time på banen, 2 mål, nogle bolde samt nogle toppe til at afgrænse din bane, som i nogle tilfælde ikke er ret meget større end straffesparksfeltet. Så kan man næsten kun spille 5 mod 5 på to mål. I Torshavn-klubberne HB og B36 kan man til gengæld få lov til at træne på nationalstadion.
Ud fra at det er førsteholdets træner, som skal opfylde klubbens mål om at komme ud i Europa, har klubben kontrakt med 3 – 4 spillere udefra. Det skal være spillere, som har nogen erfaring, så de har en position, hvor de kan gå forrest og være med til at højne niveauet hos medspillerne. Dette gælder for øvrigt for en hel del færøske klubber. Mange har også i en periode haft danske trænere i håb om, at de ikke bare skaber resultater på kort sigt, men også kan inspirere andre trænere. Færøerne må være et attraktivt sted for diverse agenter at få deres spillere hen, for Tummas Lervig bliver lige for tiden ofte kontaktet af agenter, som ”har den helt rigtige spiller til KÌ”. Men det har ikke interesse lige nu, siger Lervig.
Tre fuldtids ansatte i klubben
Grundlaget for at nå målet skabes kun ét sted: I klubbens børne- og ungdomsafdeling. Så derfor har KÍ ansat to UEFA Pro trænere på fuld tid, som sammen med førsteholdets træner har ansvaret for udviklingen og målsætningen. Klubben har oprettet sit Akademi, som har indgået et samarbejde med folkeskolen og Teknisk skole/Teknisk gymnasium, så der lægges træningsmoduler ind i undervisningstiden, hvilket også giver bedre udnyttelse af sportsfaciliteterne. På vej langs banen hen til samtalen med formanden passerede undertegnede forbi noget børnetræning, hvor man ikke bare spillede på to mål, men her var læring og coaching. Her var en af Pro trænerne øjensynligt i gang.
Sponsorerne er alt afgørende for succes
For at nå de sportslige mål er sponsorerne også i Klaksvig alt afgørende. Hvis man kigger sponsorlisterne igennem ser man en bred opbakning fra byens erhvervsliv. Og det er ikke småpenge, der bliver givet til klubben. Sådan har det ikke altid været. Klubben har i lange perioder været en middelklub i den bedste række. Faktisk overgås mændene af kvinderne, som er den klub på Færøerne, som har vundet flest mesterskaber for kvinder. Ja, på et tidspunkt måtte herrerne ned at vende i den næstbedste række et år. Det sårede måske Klaksvig-beboernes selvforståelse, så de ville tage kampen op imod hovedstaden, som de historisk set ikke altid bare har villet underlægge sig.
Sponsorerne betaler og derfor skal de også have nogle oplevelser. 1.-holdet vinder og vinder og ligger nu på en suveræn 1. plads, så man går glade hjem fra kampen, som helst skal spilles søndag kl. 15.00, så man kan nå at komme i kirke om formiddagen og mødes med træneren om oplæg til kampen inden kampstart. Fangruppen sørger for stemningen under kampen, så der virkelig kan jubles og skåles over scoringerne. Inden Kasper Hjulmand overtog landstrænerarbejdet lykkedes det, fordi en kendte Hjulmand, at få ham til Klaksvig til et sponsorarrangement. Noget af et scoop, må man sige. Desuden bliver sponsorerne inviteret til informationsmøder, hvor planerne for klubbens kommende års arbejde bliver lagt frem, så sponsorerne føler sig tæt på arbejdet og tager ejerskab til, at det lykkes. At det er 1. hold-træneren selv, der kontakter nogle af sponsorerne, kan også være en fin vej til at fortsætte samarbejdet. Ja, Tummas Lervig har også oplevet, at en ønskede at være med i fællesskabet, som han så blev inviteret med til og bagefter rykkede han klubben for hurtigt at få en faktura på det aftalte beløb, så han kunne føle sig med i fællesskabet.
Så man kan sige, at glæde, vilje, sammenhold og udvikling ikke kun gælder spillerne men alle lag i klubben.