Første gang man herhjemme hører om Klaksviks kampvilje er i 1955, hvor byens læge efter beslutning i både Torshavn og København skal forflyttes på grund af nazistiske holdninger. Men det vil beboerne i Klaksvik ikke acceptere, så man bliver nødt til at sende politifolk fra Danmark til byen. Der var indtil tunnelen blev bygget i 2006 kun én vej til Klaksvik: Med skib ind ad fjorden nordfra. Men her var søvejen spærret af skibe, tønder og, hvad man ellers kunne finde. Man fandt dog på regeringsplan en løsning på Klaksvik-krisen.
I de seneste uger er kampen for Klaksvik igen blevet aktuel. Ja, gennem de sociale medier er Klaksvik nået til alle lande bortset fra New Zealand, fortæller formanden for klubben siden 2008, Tummas Lervig, mens vi sidder i rummet, hvor sponsorerne mødes før kampene i Ligaen, og betragter 2. holdet, som er blandt de bedste hold i 1. division. Undervejs peger Tummas på en af spillerne og fortæller, at han for øvrigt er formand for fangruppen. I en lille by som Klaksvik med under 5.000 indbyggere, dvs. under 10 % af Færøernes befolkning må mange deltage i klubbens arbejde undertiden med flere funktioner.
Fine fodboldfaciliteter
I en lille by er det altafgørende, at alle bidrager til at klubben kan få succes. Kommunens bidrag med 50 – 60 mio. kroner til idrætten er nok mange penge for kommunen, men knap så mange penge for klubben, som har brug for faciliteter for at få resultater. Klubben har to meget flotte kunstgræsbaner: Stadion med plads til 1400 tilskuere samt en nyanlagt træningsbane. Derudover er der i forbindelse med stadion to haller incl. mødelokaler, sponsorrum m.m. To i bestyrelsen deriblandt formanden Tummas Lervig er ansat ved kommunen, hvilket næppe kan være nogen ulempe, når kommunen skal tage beslutninger om idræt i byen.
KI – Klaksvikar Itrottarfelag – , som klubben rettelig hedder, har også et samarbejde med skolen, som ligger tæt på stadion, så Klaksviks Akademi har morgentræning med spillerne under ledelse af Akademiets chef Jonas Nielsen, som kommer fra Slagelse. Han var en af 5 – 6 anbefalinger fra DBU, og han så ud til at være i en situation i livet, hvor han gerne ville afprøve sig i en ny situation, fortæller Tummas, så han har det overordnede ansvar for al fodbold lige fra de 4 – 6 – årige til og med 2. holdet og er ansat på fuld tid.
Succes for både kvinderne og herrerne
Det er spillerne ikke, hvilket allerede er gået verden rundt. Hvordan kan man have et arbejde, spille fodbold, have et familieliv og så vinde kampe mod fuldtidsprofessionelle hold, så man er kvalificeret til at spille puljekampe i Europas 3. bedste kategori? Størsteparten af spillerne er håndværkere og studerende, fortæller Tummas, og Patrick da Silva, som tidligere spillede i F.C. Nordsjælland og Brøndby I.F., er gået i gang med at tage en håndværkeruddannelse samtidig med at han spiller. Spillerne i 1.-holdstruppen består for langt hovedpartens vedkommende af færinger. Et par danskere er der dog plads til, mens man fx også har en spiller fra Nigeria. En ung mand, som har haft en meget trist fortid, og kan Klaksvik være med til at give ham en bedre fremtid, har de ham gerne hos sig, hvilket viser klubbens medmenneskelige holdning.
Klaksvik er inden for fodbold vant til succes i kampen om det færøske mesterskab, hvor især de to store Torshavn-klubber B36 og HB også er sikre deltagere i toppen af Ligaen. 22 gange er kvinderne blevet mestre, mens herrerne sakker lidt efter med 20 mesterskaber. I 2015 gik det dog helt galt, idet klubben røg ud af Ligaen. Det blev ligesom en øjenåbner for Tummas og de øvrige i bestyrelsen. Man ville kæmpe sig ud af den færøske middelmådighed og fik lagt planer for fremtidens arbejde. To gange har Klaksvig været tæt på at komme med i europæisk gruppespil, og i år lykkedes det endeligt. Man er ikke bare en klub for den lille by. Der er også kommet sponsorer fra Torshavn, fortæller Tummas. På grund af det lille stadion må man spille kampene i Torshavn, hvor landskampene spilles med plads til 5.000 tilskuere. Det er med til at gøre Klaksviks succes til Færøernes succes.
Vandt over de ungarske og svenske mestre
Skal man have succes i kampene om kvalifikation til puljekampene, mener man nok, at målmandspræstationen vil være en afgørende faktor og uheldigvis blev både 1.-målmanden og 2. – målmanden skadet i sommerens kampe. Eneste løsning på posten var en 31-årig målmand, som havde afsluttet sin karriere og var i fuld gang med sit civile job. Første kamp var hjemme mod ungarske Ferencvaros, som er et velkendt hold i de europæiske turneringer og ungarsk mester de sidste 5 år – en kamp, der endte 0-0. Det var dog først efter returopgøret i Ungarn, at verden fik øjnene op for Klaksvik. En sejr på hele 3 – 0.
Næste trin på vejen var de svenske mestre fra Häcken med bl. a. Mikkel Rygaard. Kampen hjemme sluttede igen 0 – 0. Den ordinære kamp sluttede 2 – 2, og efter den forlængede tid stod det 3 – 3. Efter straffespark stod det 7 – 6, og Klaksvik var sikker på at komme i europæisk gruppespil. Næste modstander var Molde fra Norge, hvor Klaksviks træner Magne Hoseth tidligere var træner. Efter 2-1 hjemme blev det o – 2 ude. Sidste chance for at rykke op i Europa League fra Conference League var mod Sherif fra Moldova. Efter 1 – 1 hjemme på mål af Da Silva, blev det til 1 – 2 ude mod Sherif. Sherifs spillere lignede ikke indfødte moldovere, men så ud til at være hentet til landet af en rig oligark boende i det russiskvenlige Østmoldova.
Både sportslige og ledelsesmæssige udfordringer
En ny verden har åbnet sig for Tummas Lervig, som tog til Monaco for at deltage i lodtrækningerne til de tre europæiske turneringer, men derhjemme venter der nok en masse administrativt arbejde, da en amatørklub nu er kommet i selskab med de store europæiske klubber med dertil hørende stort administrativt personale og mange års erfaring.
Kvindernes vej ind i Europa? De er blevet sat i en gruppe med 3 andre hold, som kæmper om 1 plads om at gå videre ud i Europa. Dette stævne foregår i Køge med HB Køge som den anden af de fire deltagere.
Har man i Klaksvik bare lidt sports-gen, spiller man fodbold. De andre sportsgrene som håndbold, volleyball og basketball har halfaciliteterne, men ikke mange spillere. På spørgsmålet til Tummas om, hvor mange håndboldspillere, der var fra Klaksvik, da Færøernes U21- hold besejrede Tyskland, måtte han svare: Ingen. Så måske er det i håndboldhallen, at Torshavn skal hæve den færøske håndboldfane, for færøsk ungdomshåndbold rangerer lige nu som den 10. bedste nation inden for ungdomshåndbold. Nr. 1 er Danmark.
Færøerne har i hvert fald meldt sig på sportsbanen i sommeren 2023.