I mange klubber hører U19 med til ungdomsafdelingen og er sidste station, inden man forlader kammeraterne og kommer over i seniorafdelingen. I Varde træner seniorerne, hvor det bedste hold spiller i Danmarksserien, og U19-spillerne på samme tidspunkt og på samme dage på baner, som ligger lige ved siden af hinanden. Klubbens målmandstræner træner målmændene på både senior og U19. Er der brug for flere spillere til seniortræningen for at gøre træningen bedre en dag, leverer U19 dem. Gradvist får U19-spillere muligheden for at afprøve sig på Ds.-niveau. Én gang om måneden er der fællesspisning for både senior og U19, hvor sportsdirektøren også har mulighed for at give informationer. På denne måde får U19- spillerne et godt kendskab til spillerne i det miljø, som de rykker op i. I andre klubber, hvor kontakten ikke er så tæt, kan oprykkerne fra U19 godt være lidt usikre på, om holdene i seniorafdelingen er domineret af ”fædretyper” i 30’erne, som for længst er kommet ud over deres ungdomstid, eller er det et miljø, hvor man kan spejle sig i andre unge typer, som man kan få et forhold til, som rækker ud over, hvad der foregår på fodboldbanen.
Hjemmekampene gemmes på video
U19 Liga 1 og Ds-holdets kampe på hjemmebanen bliver optaget på video, så trænerne kan se ikke bare egne spillere, men også mulige emner til fx Ds-holdet. Månedligt sætter trænerne sig sammen og sparrer med hinanden om fælles spillestil og om træningsøvelser, som udbygger spillestilen, hvilket uvægerligt vil lette overgangen fra U19 til senior, når basis er kendt, så man ikke skal vænne sig til både ny spillestil og højere niveau.
Varde I.F. definerer sig som en breddeklub
Træneren for U19, Henrik Vermehren, fortæller videre, at klubben definerer sig som en breddeklub, han har ikke et U19 førstehold og et U19 andethold. Alle spillere skal ses, og ingen er den ringeste, som han siger. Han har, som der står officielt, et Liga 1- og et Liga 4-hold. Han har 34 spillere, hvilket er nok til to hold, men han forventer, at når programmet for kampene udkommer, så plotter man dem ind i kalenderen og ikke kommer med afbud i sidste øjeblik. Liga 1-kampene ligger i weekenderne, så Liga 4-kampene lægges så vidt muligt om tirsdagen. Derved kan evt. ikke brugt spiller fra om søndagen spille kamp, Liga-1 spillerne kan se Liga-4 spille kamp og Henrik har mulighed for at træne lidt mere intensivt med Liga 1 alene.
Alle spillere er lige værdifulde
Henrik startede i U19 som assistenttræner for tre år siden, men allerede efter et halvt år blev han cheftræner og fik godkendt Liga 1 ansøgningen af DBU. For en uge siden blev holdet vinder af rækken, hvilket for øvrigt også skete for Liga 4 holdet. Selv om der er stor forskel på kvaliteten i Liga 1 og 4, er det alfa og omega for Henrik, at man i klubben ikke deler årgangene i første- og andethold. Alle er lige velkomne og værdsatte i klubben. Det er igen en forudsætning for, at der i ungdomsårgangene kan være helt op til 40 – 50 spillere. En forudsætning for at have de mange medlemmer på U19 er også, at man bevarer kontakten til de U17-spillere, som tager på efterskole. Helt fint havde det været, hvis efterskolerne havde holdt deres afslutning lidt tidligere, så eleverne fx kunne komme til de sidste U19-træninger. Det er ikke muligt. Når de kommer tilbage, er klubben lukket for sommerferie.
Fra forældretræner til UEFA A Licens-træner
Henrik startede sin trænerkarriere i Varde I.F., fordi hans søn var begyndt at spille fodbold, og nogle forældre skulle stå for det. Han gik i gang med at tage DBU’s træneruddannelse. Senere var det datteren, der begyndte at spille fodbold. Hende fulgte han, da hun spillede U16 og U18 DM. Varde I.F. havde licens for disse to årgange. Dermed måtte Henrik ud over træningen bruge en masse tid på DBU’s kurser for trænerne på licensholdene og i 2016 fik han UEFA A-Licens. Kurserne er krav for at træne licenshold. Det store tidsforbrug blev alt for omfattende. Men for tre år siden indgik han en aftale med klubben om at blive U19-træner. Og denne aftale er lige blevet forlænget med to år. Så de næste to år er planlagt. Men som U19-træner kunne man sikkert godt overveje mulighederne for at blive seniortræner, hvor man kunne få flere år til at udvikle spillerne. Mon ikke det også kunne lykkes i klubben, hvor han trives.
Når han starter efter sommerferien, begynder et nyt forløb. 16 spillere rykker op som senior, hvoraf typisk 7 – 8 spillere forsvinder fra klubben. Henriks mål er, at han hvert år kan aflevere 2 spillere til Danmarksserie-holdet. I DS-truppen tager 3 på fodboldcollege i USA. Traditionelt har det mest været brugt af piger.
Liga 1- holdet har efter sommerferien vel placeringen som vinder hængende over hovedet som et mål, mens Liga 4-holdet har den glæde, at der er mange U19-hold i det midtjyske, hvilket sparer for en masse dræbende ture til udekampene. Klubber tæt på med et stort antal spillere garanterer ofte for, at alle kampe bliver spillet – også når sæsonen er ved at lakke mod enden.