Hovedfokus på uddannelsen er implementering af spillestil og ledelse eller på en anden måde fra ideer til realisering på bane.
På vinterens studietur til Borussia Mönchengladbach fik Mads Hansen, cheftræner for Næsby Boldklubs U-15 Liga 1 lejlighed til sammen med sine kursister at scoute og kampanalysere, hvilket resulterede i den første afleveringsrapport.
Indholdet derefter har været og er:
Ledelse på bane efter hel-del-hel.
Logbog for egen træning og kamp.
Fysiologi og testning + opgave.
Kost og ernæring.
Dommerkursus, hvis man ikke har beviset
Individuelt projekt på 20 – 50 sider.
Supervision af træning med egne spillere 2 – 3 gange, hvor supervisor samt to medkursister deltager.
Årsplanen blev ændret på grund af korona-krisen
Ved vores første snak i februar var Mads kommet godt i gang efter studieturen til Tyskland, rapporten sammen med U-15 cheftrænerne i Randers og Horsens var afleveret og turneringen skulle snart i gang. Men som vi alle ved, blev alt lukket ned og efterhånden kom der muligheder for træning under helt uvante vilkår. Hurtigt blev der meldt ud, at midtvejskurset i Skærbæk Fritidscenter i slutningen af juni ikke kunne gennemføres med medier. Teorien kunne godt afvikles og til en vis grad kunne man bruge hinanden som medier. Men fra et ugekursus blev det til et tre dages kursus, mens de praktiske moduler blev overført til klubtræningen hjemme.
Det lykkedes dog for Mads at få afviklet to træningsmoduler hjemme i juni, mens den tredje forventes afviklet i september. Mads skal så til gengæld være med ved træningsmodulerne i både Randers og Horsens – i alt 5 gange i efteråret. Der superviseres tre gange pr. kursist + 1 kampsupervision.
U-15 trænerne i Randers og Horsens er fuldtidsansatte, og en del af træningen ligger om morgenen, så Mads må få fri for arbejde for at kunne deltage. Den fleksibilitet må man så også være indstillet på at have, når man er A-licenskursist.
Mads har afleveret sin fysiske opgave, og dommerbeviset har han. Man kan næsten også undre sig over det, hvis man vil være træner på eliteniveau enten for senior- eller for ungdomsspillere, at man ikke har beviset for, at man kender de regler, som fodbold spilles inden for.
Den store opgave med selvvalgt emne afleveres i oktober
I oktober skal Mads have afleveret sin individuelle opgave med et omfang af 20 – 50 sider. Han har valgt at have fokus på 6-erens rolle i opbygningsspillet. Der er langt til oktober, men han har allerede set 18 kampe på video med fokus på én spiller – 6’eren. Det forekommer at være en meget spændende opgave, hvor også ”amatører” kunne få oplevelser ved at følge netop den spiller. Hvad gør han, og hvordan bruges han? Spiller man hurtigt bolden op til angriberne fra de bagerste, så er 6’eren ikke en vigtig spilopbygger for holdet, eller er han et vigtigt bindeled?
En hel anden opgave kunne være at have fokus på 6’erens opgaver, når de andre har bolden.
Løbende vejledninger og vurderinger samt den endelige eksamen tilsammen er afgørende
I starten af december mødes alle 24 til en afsluttende weekend, inden den endelige eksamen kommer i januar med supervisor som eksaminator og en censor. Denne mundtlige eksamen, hvor kursisten dels skal forsvare sin egen opgave dels skal analysere og fremlægge en forberedt videosekvens af en kamp. Den endelige vurdering bygger både på den afsluttende eksamen og de løbende afleveringer samt supervisioner.
A-licensen er ikke for alle! Den er klart målrettet mod trænere, som er i gang med elitetræning af unge og senior, og som ønsker at dygtiggøre sig inden for det felt evt. på et højere niveau, end man er nu. Derfor blev der i år også kun afviklet 2 A-licenskurser med hver 24 kursister. Man kan frit søge, men en del er sikkert blevet afvist. Træner man fx et hold, hvor der ikke spilles 11 mod 11 eller et hold et godt stykke nede i serierne, bliver afstanden fra kursets mål og det daglige arbejde nok for stort.
Som cheftræner for U-15 Liga 1 i Næsby skal trænerens kompetencer og klubbens ambitioner også passe sammen. Til U-15 er der i alt tilknyttet 10 personer, siger Mads. Lige fra assistenttrænere, målmandstræner, diætist, fysisk træner, mentaltræner holdledere osv.