Mounir Akhiat spiller en vigtig rolle på Det Danske Fodboldlandshold som analytiker og landstrænerens ekstra øjne i jagten på at forberede og optimere spillernes præstationer og resultater bedst muligt. Dansk Træner Union fik kort før EM-slutrunden på dansk grund lov til møde taktikeren med det organisatoriske overblik på egne spillers styrker og modstanderens evner. Og Mounir Akhiat er klar til fodboldfest i Parken og ser meget optimistisk på de danske muligheder.
– Jeg tror på dansk EM-succes. Vi skal bare have en god start i den første kamp mod Finland, så ligger vejen åben for avancement, og fra 1/8-dels finalerne kan alt ske, begynder Mounir Akhiat, inden Dansk Træner Unions udsendte får sparket interviewet i gang. Mounir Akhiat har siden foråret 2016 arbejdet som analytiker og videoanalytiker for Landsholdet og er dermed helt tæt på trænerteamet og spillerne.
Kan du sætte nogle flere ord på den kommende EM-turnering og forventningerne?
– Vi skal se puljen med Finland, Belgien og Rusland som én pakke, og vores forventninger er, at vi skal videre og derfra tage en kamp ad gangen. Vi har en drøm om at gå hele vejen. Det har vi alle – ellers kunne vi lige så godt lade være med at stille op. Jeg ser, at vi har et stærkt og rutineret landshold, krydret med mange unge sultne spillere og profiler, som optræder på et højt internationalt niveau, og netop den kombination er et solidt fundament til at tage det næste skridt og komme videre fra puljen. Nøglekampen er mod Finland, hvor vi skal have et godt resultat, som vi kan bruge videre til næste kamp mod Belgien. Belgien, som vi har mødt og tabt til i to jævnbyrdige kampe for nylig i Nation League, råder over et supergodt hold med spillere – f.eks. Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne – der i afgørende momenter kan afgøre en kamp, så vi skal have fundet en løsning.
Men du drømmer stort?
– Ja, jeg vil gerne hele vejen. Jeg vil gerne gentage EM-triumfen fra 1992 og drømmer om at spille finale på Wembley i London. Hvis vi rammer semifinalen, så tror jeg på, at alt kan ske. Oplevelsen fra VM i Rusland, hvor vi i 1/8-delsfinalen bliver slået ud efter straffesparkskonkurrence af de senere finalister fra Kroatien, har plaget mig siden. Jeg følte, at vi havde en fantastisk mulighed for at nå langt, som turneringen formede sig, og det vil jeg helst ikke opleve igen. Så spørger du mig, så vil jeg gerne slå Belgien denne gang og slutte etter i puljen.
Hvad betyder det, at Danmark skal spille på hjemmebane med publikum?
– Det glæder vi os enormt til. Stemning og fans har været meget savnet af spillere og trænerstab, og deres betydning er vital. Da vi spillede på udebane i Israel og oplevede 5.000 tilskuere på tribunen, bed vi mærke i den energi og det liv, det skabte. Så vi er meget glade for at have vores ”12-mand” i ryggen i Parken til at støtte os og give spillerne energi. Jeg tror, det bliver en fest i Parken – måske ikke lige så stor en fest som før Corona – men vi skal nok gøre vores til at skabe en fest.
Hvad er dit ansvar under EM-slutrunden?
– Jeg har først og fremmest ansvaret for at analysere og filme vores modstandere og vores træningspas ved at kigge og forberede videoklip til brug for både trænerstab og spillere. Dertil har jeg ansvaret, sammen med talentchefen, for at koordinere alt det praktiske for vores scouts, der har til opgave at følge de modstandere, som vi lige har spillet imod eller står til at møde. Vi har således fulgt Belgien i længere tid, fordi vi også har spillet mod dem i Nation League. Samtidige har vi haft vores scouts på plads til Finland og Ruslands seneste testkampe. Vores scouts indsamler rapporter og informationer, som jeg har behov for i mit videre daglige analyse- og videoarbejde i EM-lejren. Vi er også i gang med at vurdere og tage bestik af det næste led – uanset om vi bliver nummer 1, 2 eller 3 i puljen – så skal vi være forberedt på, hvem vi møder i knockout-fasen. Ja, det bliver en travl tid – også fordi der venter to testkampe inden EM mod Tyskland og Bosnien. Men jeg synes, vi er godt forberedt.
Hvor meget indflydelse har du?
– Jeg bliver taget med på råd og føler, at Kasper Hjulmand er god til at inddrage mig, og han er i det hele taget åben for input og god til at lytte til de andre i trænergruppen. Det er min fornemste opgave i samarbejde med de øvrige trænere at give landstræneren så meget information, at han kan træffe en samlet vurdering og lægge en gameplan. Det er ikke mig, der skal ligge hovedet på blokken i sidste ende, eller mig der tager den endelig beslutning, men de inputs, jeg kommer med i forhold til at afdække modstanderens styrke og svagheder, kan være med til at forme taktikken. Landsholdet har et koncept og en kontekst, vi arbejder indenfor, og de analyser, jeg udarbejder, er planlagt med tanke på, hvad det er, vi vil, hvad vores styrker er, og hvilket udtryk vi ønsker på de forskellige spillerpositioner. Jeg ser mig selv som en brik i puslespillet, der bidrager til det samlede resultat, og oftest er min opgave at highlighte modstanderens strukturer, forcer og svagheder.
Du skal med andre ord kende alle 22 mand på banen?
– Ja, det kan godt være en udfordring at kende alle mand på banen. Jeg kan aldrig helt vide, hvilken spillere modstanderen stiller op med, og hvordan de taktisk gør. Det er måske nemmere i klubregi, hvor man oftest ser det samme hold uge efter uge. Når vi f.eks. skal møde en modstander i juni, som sidst spillede kamp mod i november, kan det være en udfordring at gætte de 11 startende på banen. De har jo også en lang forberedelsestid og prøver måske nogle andre ting af, som vi ikke bekendt med. Vores forventninger er derfor et Best Guess, mere end en faktuel fuld sandhed af modstanderen. Men jeg har et rigtig godt overblik og udgangspunkt i vores egne spillere og ved, hvad de står for og kan hver især.
Hvad bliver din rolle under kampene til EM?
– Når vi spiller kamp, sidder jeg typisk højt oppe på tribunen med et live videofeed i computeren og live-analyserer sekvenser i spilopbygningen, analyserer gennembrud og muligheder for rum, omstillinger for og imod og defensive aktioner fra det første pres til det mere etablerede pres. Jeg er i løbende dialog med assistenttræner Morten Wieghorst om kampen og dens forløb, de muligheder og udvikling, der tilbyder sig. Min opgave er ikke nødvendigvis at forstyrre trænerbænken alt for meget, men at bidrage konstruktivt ud fra det perspektiv, jeg har fra tribunen og måske bekræfte, hvad trænerteamet på bænken selv ser. Under kampen skal jeg forberede noget videosekvenser – nogle såkaldte nøglesekvenser – som vi kigger på sammen i pausen og ad den vej guider og hjælper spillerne til en sejr eller ud af en opstået, svær situation.
Kan man vinde en fodboldkamp ud fra data, analyse og taktisk forberedelse?
– Jeg tror, at en analytiker kan gøre en forskel på nogle få procent. Forstået på den måde, at analytikeren kan være med til at skabe et overskud for træneren. Det analyse- og klippearbejde, som en analytiker laver under kampe og træning med henblik på forberedelse, evaluering og præsentation dagen efter, har træneren ofte ikke tid til at lave, mens kampen står på, men må lave det efterfølgende. Med andre ord har træneren med en analytiker en mindre arbejdsbyrde og et vigtigt værktøj lige ved hånden, som i bedste fald giver træneren tid til andre teoretiseringer.
Hvilke kompetencer har en fodboldanalytiker?
– Som jeg ser det, er min vigtigste kompetence mit fodboldkendskab. Dét, at jeg kan analysere og dissekere en fodboldkamp og formidle det til en træner på forståelig måde i samme sprog, så de kan give det videre til spillerne, så det kan gøre en forskel i kampen eller på træningsbanen, er en vigtig egenskab. Man skal besidde fodboldfagligheden, og man skal kunne oversætte de informationer i data til noget brugbart i kampe og træning og ikke bare opsamle data for datas skyld. Nej, det skal gøres operationel og tages med ud på træningsbanen, eller være med til at ændre udfaldet af en fodboldkamp. Det er de faglige input, jeg skal forsøge at komme med. Jeg skal hjælpe Kasper Hjulmand til at vinde fodboldkampe.
Hvordan og hvorfor springet fra fodboldtræner til analytiker?
– Jeg startede med at træne ungdomshold, da jeg blot var 15 år i den lille lokale klub Egevolden IC i Hvidovre. Jeg har trænet alt lige fra mikroputter til U17 division og været rundt om klubber som Hvidovre Boldklub, Lyngby Boldklub og B93. Senest var jeg chef for ungdomsafdelingen i Hvidovre Boldklub og træner for U5. Det var imidlertid i Lyngby Boldklub at min interesse blev tændt for fodbold på analyseplan og som et nyttigt, taktisk værktøj. Min fodboldbaggrund, at jeg talte trænerens sprog, kunne inddrage teknologi på den nye måde i forhold til at digitalisere fodbolddata og de fysiske data banede vejen for et fuldtidsjob i Brøndby IF i foråret 2014 under daværende cheftræner Thomas Frank. I marts 2016 kom som nævnt Landsholdet ind over.
Hvad er dit højdepunkt med Landsholdet?
– Der har været mange gode minder med Landsholdet. Jeg blev ansat samtidig med Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson og for mig er højdepunktet, da vi kvalificerer os og deltager ved VM i 2018 i Rusland. Specielt de to VM-playoffkampe mod Irland, og især 5-1-sejren i Dublin, står klarest. Det var kulminationen på en måned, hvor vi udelukkende fokuserede mod de to Irland-kampe, og hvor så det endte med at gå op i en højere enhed. Dertil husker jeg også tilbage på den vanvittige 3-3 kamp i Schweiz, 4-0 sejren i Parken over Polen, hvor vi havde kniven på struben. Og endelig er det også rigtig stort senest under Kasper Hjulmand at vinde på Wembley over England og slå Østrig 4-0 på udebane.
Du har også opnået at stå som assistenttræner. Fortæl om det?
– Ja, jeg har optrådt tre gange som assistenttræner for Landsholdet. Det skete i de to EM-kvalifikationskampe i efteråret 2019 på udebane mod Gibraltar og Georgien. Ved begge lejligheder stod Jon Dahl Tomasson i spidsen for Landsholdet. Daværende landstræner Åge Hareide gennemgik en rygoperation og var derfor forhindret. Vi vandt 6-0 mod Gibraltar og spillede 0-0 i Georgien. Senest stod jeg anført som assistenttræner i venskabskampen i efteråret 2020 i 2-0 sejren på hjemmebane mod Sverige, hvor Ebbe Sand var forfremmet til landstræner. Det skete som en konsekvens af, at Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst var i Corona karantæne. Så jeg kan se tilbage og glæde mig over at stå som ubesejret og med en målscorer på 8-0.
Hvad bringer fremtiden?
– Jeg har valgt at stoppe som analytiker på Landsholdet med udgangen af august 2021 og hellige mig en lederstilling i en nyoprettet analyseafdeling i FC København. Jeg føler, det er tid til og rigtigt at prøve noget nyt. Det er en spændende udfordring, som jeg ser frem til. Men lige nu og her er jeg 100 procent fokuseret på Landsholdet og den kommende EM-slutrunde på dansk grund. Jeg vil slutte med manér, med en fest og med et stort resultat i bagagen.