I 2021 begyndte F.C. Midtjylland og Vildbjerg SF arbejdet med at få kvindefodbold integreret under F.C. Midtjyllands paraply, og endelig d. 1. juli 2024 fik FCM overdraget Vildbjergs licens for Pigeakademiet, som består af U13, U14, U16 og U19, og kvindeholdet i 1. div., som gik over til at spille under FCM’s logo på nyt tøj under navnet F.C. Midtjylland Kvindefodbold. Anders Madsen har lige siden været involveret i samarbejdet og er nu ansat som sportschef efter forarbejde af Ketty Lauritsen, som er en af ildsjælene for at få samarbejdet op at stå.
Anders Madsen har nogle fodboldforudsætninger, som rækker langt ud over, hvad man normalt ser inden for kvindefodbold. Han er trænerudvikler i DBU, modstanderscout i DBU for A-landsholdet, har været talentchef i Horsens (6 år) og i AGF og har desuden arbejdet i AaB og FCM
Vildbjerg SF har traditionelt haft gode pigeungdomshold, men når de skulle rykke op som seniorspillere, rejste de væk til de større byer, hvor kvindeholdene der så kunne drage nytte af deres evner. Klubben har i dag et enormt stort område fra Ringkøbing i vest til Holstebro og Struer i nord til Silkeborg i øst, hvor spillerne kommer fra, fortæller Anders Madsen, og en stor del af spillerne i Kvinde-Ligaen har haft deres barndomsfodbold i Vildbjerg. Tre på landsholdet heriblandt Pernille Harder kommer fra Vildbjergs område.
Ligestilling mellem mænd og kvinder
Som en vigtig ting for arbejdet fremad er der i F.C. Midtjylland ligeret for begge køn – også, når det gælder kontrakter. Kvindeholdet og U-holdene træner og spiller deres kampe i Vildbjerg, men kvindespillerne har haft deres debut på FCM Arena, da de d. 5. oktober 2024 spillede 1. div. kamp mod ASA Aarhus. Bemærkelsesværdigt var det ikke, at de vandt, men at der var 2489 tilskuere. FCK’s kvinder trak sidste år 5165 tilskuere til en hjemmekamp i Vanløse. Så der ser ud til under de rette rammer at være et håb om at komme ud over de 100 – 200, der normalt er til kampene i Ligaen.
Status for kvindeholdet lige nu er, at holdet i efteråret suverænt vandt 1. division og skal frem til sommerferien sammen med de tre andre hold, som sluttede blandt de fire bedste i 1. division, spille mod de to nederst placerede i Ligaen, B93 og Kolding, om to pladser i Ligaen. – Vi rykker op, siger Anders Madsen. Vi kan kun være 100% enige efter den suveræne førsteplads. Og målet er at blive dansk mester i 2027, føjer han til. Målet nås ved at have de mest ambitiøse spillere og ledere i et miljø præget af tillid og tryghed uden selektion. I pokalturneringen mødte holdet Fortuna Hjørring, som er et af få traditionelle tophold i dansk kvindefodbold, og tabte kun 0 – 1.

FCM Kvindefodbold har selv de kommende Liga-spillere
Klubben har 16 spillere på diverse landshold: 10 på U19, 3 på U17, 2 på U16 og 1 på U23. Så klubbens nuværende og kommende kvindehold er næsten udelukkende spillere, som er rykket op. En typisk kommentar fra klubber, som rykker op, er, at ”vi må forstærke os med nogle spillere købt udefra.”
Sådan er det ikke i F.C. Midtjylland Kvindefodbold. Spillerne har drømme med en sportsgren, som de ofrer megen tid på, og trænerne og lederne skal hjælpe dem med at få opfyldt drømmene – ikke ved at fravælge dem. Trænerne og lederne påtager sig også et ansvar for, at succesen lykkes ved at udvikle og ikke fravælge. Træneren er en blandt mange, som samarbejder om at udvikle holdet, og man har tilknyttet flere personer med forskellige kompetencer fx dataindsamling, spillestil, fysioterapi og fysisk træning, så man med DBU’s ord er en del af noget større. Men en vigtig person i dette samarbejde er utvivlsomt Anders, som via sine tidligere funktioner i andre klubber må have noget erfaring, så han hele tiden kan komme med input, som kan skubbe udviklingen videre.
Man er forberedt på fremtidens udfordringer
Kan man fx se, at man kan komme til at få problemer på en plads på holdet, finder man internt en spiller, som kan uddannes til at spille pladsen, fortæller Anders Madsen.
Men Anders er også klar over, at man indgår aftaler med piger og unge kvinder, som uddannelsesmæssigt står et sted, hvor de skal tage et vigtigt valg eller måske frem for alt har brug for en pause i livet nogle måneder væk fra Danmark. Her finder man en løsning med spilleren.
I marts 2024 kunne Ketty Lauritsen vise sig frem med de første 3 kontraktspillere og målet er at have 25 på fuldtidskontrakt til sommeren 2025.
Anders har en tro på og et håb om, at 5 af spillerne inden for de næste 5 år bliver landsholdsspillere, hvilket kan medføre, at spillere bliver solgt til udlandet, men i så fald må ledelsen have en plan for, at nye spillere kan rykke ind og overtage de ledige pladser.
Vildbjerg SF har altid været god til at udvikle pigespillere, men har manglet et attraktivt tilbud til dem, når de blev seniorspillere. FCM har via deres attraktive fodboldkultur, deres forankring i den jyske befolkning og deres økonomiske muskler åbnet en dør for pigerne og kvinderne. Det kan kun blive godt.