På den netop afviklede Internationale Trænerkongres i Dortmund optrådte kendte person fra fodboldverdenen som fx Stefan Kuntz, Tyrkiets landstræner, Hannes Wolf, U20 træner i Tyskland, Belgiens Uddannelseschef Kris van der Haegen, Dortmunds U19-træner Mike Tullberg med temaet ”At skabe overtal i angrebet” samt en total ukendt Christoph von der Malsburg præsenteret som ”Søvnekspert”.
At starte tirsdagen med en søvnekspert ville nok være det man kunne kalde en blød start på dagen, men sådan var det ikke! Borussia Dortmund har ansat ca. 1200 medarbejdere i klubben, men en søvnekspert har man næppe ansat, så Christoph kom med en ny indgangsvinkel til at optimere præstationerne.
Alle mennesker har brug for 7 – 8 timers søvn hvert døgn, og med fysisk arbejde er det endnu mere nødvendigt. For alle mennesker gælder at søvnunderskud kan medføre fedme, sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme, dårlig indlæringsevne/koncentration, svækket arbejdsevne m.m. Alle mennesker er delt i A eller B-mennesker dvs. i en døgnrytme, som er genetisk bestemt. Nogle står tidligt op og arbejder bedst frem til over middag, mens andre har svært ved at komme i gang først på dagen, men til gengæld kan arbejde på fuld kraft til langt ud på aftenen. På sin vis er det heldigt, at menneskeheden er delt i disse to grupper, så der altid vil være nogle til at dække hele døgnets funktioner i samfundet.
Soveværelset er husets vigtigste rum
Uden søvn kan man ikke leve. De 8 timers søvn skal bruges til regenerere kroppen til næste dags strabadser. Musklerne skal vokse, sår og skader heles bedst om natten, maden skal fordøjes, så der er gjort plads til ny mad. Stress, spekulationer og tanker om næste dag skal søvnen befri personen for, så næste dag starter med friske muskler og en hjerne fyldt med plads til nye udfordringer.
Sportsfolk sover generelt dårligere end andre mennesker, fortalte Christoph von der Malsburg, og den måde, man sover bedst på, er individuel, men en fast rytme er vigtig for at få en uafbrudt dyb søvn. Første nat på et nyt hotel giver næppe den bedste søvn på grund af fx uvant temperatur, hård/blød seng, uvante lyde, en anden sovende i rummet eller snak for langt ud på aftenen.
Spillerne må indordne sig under de økonomiske interesser
Klubberne har tilknyttet en masse specialister som cheftræner, målmandstræner, fysisk træner, fysioterapeut, ernæringsekspert samt en masse ledere og hjælpere. Måske skulle man også have kontakt til en søvnekspert. Han ville ved en kort genetisk undersøgelse af spillerne kunne dele dem i A-og B-mennesker og dermed kunne vurdere, hvornår hvilke spillere kan præstere deres maksimale. En dagskurve over de tidspunkter, hvor holdene generelt kan yde mest er sidst på formiddagen og sent på eftermiddagen, siger Christoph von der Malsburg, så at spille kamp kl. 14.00 søndag eftermiddag eller europæiske kampe kl. 21.00 er ikke at tage hensyn spillernes maksimale ydeevne. Men tidspunktet passer nok fint til tv-kanalerne!! I Sydeuropa spilles mange kampe fast sent om aftenen på grund af varmen, men det tidspunkt er til ulempe for A-mennesker.
Lange rejser til udekampe i fx de europæiske turneringer med deraf følgende ændrede søvnfaciliteter kan også være en chikane mod optimal præstation. Ikke at man kan undgå det, men med opmærksomhed derpå kunne holdet måske være mere kampklar.
Døgnrytmen har også betydning for arbejdsliv og familieliv
Her i Danmark har ph.d. i balance mellem arbejdsliv og privatliv Camilla Kring samarbejdet med virksomheder, hvor man har dannet teams efter medarbejdernes døgnrytme, så man fx kunne begynde arbejdsdagen tidligt i et team og senere i et andet team. Denne opdeling betød, at de ansatte blev mere produktive og leverede mere.
Man kan vel heller ikke forestille sig, at det perfekte parforhold er et liv, hvor fx manden er frisk som en havørn kl. 6 alle ugens dage og absolut vil starte dagen med at save brænde eller slå græs, mens konen gerne vil nyde weekenden med en blød start. Til gengæld er klokken om aftenen ikke meget over 20 før manden begynder at snorke højlydt i lænestolen, mens konen har gjort klar med lidt godt til ganen, mens en film skal løbe over skærmen.
Èn ting er i hvert fald sikkert: Vækkeuret burde afskaffes. Lad kroppen hvile ud det, den har behov for. Den skal nok vågne op, når den er klar til en ny dags udfordringer. At gå tidligere i seng, fordi man skal tidligere op næste dag, hjælper intet. Man kan ikke bare lokke kroppen til at rykke den kommende nats søvn en time fremad. Et A-menneske og et B-menneske kan ikke bare indgå et kompromis. Søvnen ligger i generne.