I Højby – en forstad til Odense – har man to idrætshaller, men de ca. 1200 medlemmer i idrætsforeningen kunne sagtens bruge alle timer i hallen til de indendørs aktiviteter, så man så egentlig gerne, at de ca. 250 fodboldspillere holdt sig væk fra hallerne og blev ude på fodboldbanerne hele året. Det ville fodboldspillerne også gerne, hvis de kunne få skiftet en grusbane ud med en bane med kunstgræs. Det var et fint udgangspunkt, da alle afdelinger kunne se en fordel i sådan en bane. Den kunne jo om sommeren også bruges af de indendørs idrætsgrene.
De to nærmeste kunstbaner ligger i Årslev og Dalum, og de er rigeligt booket op af de lokale klubber. Så der var to parter, der skulle inddrages i fodboldafdelingens arbejde, da det startede for ca. 2 år siden: Winther Sport og Fritid skulle rådgive, udarbejde projektet og senere anlægge banen, mens Odense Kommune skulle overbevises om berettigelsen af projektet.
Winther Sport og Fritid har erfaringen
Winther Sport og Fritid har efterhånden mange baner rundt om i landet, så der er mange klubber, som kan bidrage med erfaringer om deres kunstbaner. Samtidig har Winther været på forkant med udviklingen af miljørigtige baner, så man har svar på kommunernes kritiske spørgsmål samt kan henvise til eksisterende anlæg bygget under de skrappe krav.
Byen Højby har ifølge formanden for fodboldafdelingen, Kasper Stougaard, altid haft et godt forhold til Odense Kommune, så takket være et par ildsjæle i bestyrelsen samt et velgennemarbejdet projekt fra Winther Sport og Fritid kunne kommunen nok se, at der var et behov i Højby. Men 250 fodboldspillere kan jo ikke bare betale et anlæg via forhøjet kontingent, så ildsjælene, Kennet og Silas, måtte også i gang med at søge om støtte i diverse fonde.
På et tidspunkt var man lidt usikker på, om man kunne nå målet. Kunne man ikke det, var man indstillet på at få en halv bane. Men påvirkningen af Odense Kommune gav pote, idet kommunen her i januar meldte ud, at man ville anlægge og senere vedligeholde 8 nye kunstgræsbaner i Odense Kommune. Og den ene skulle være i Højby!
Fordelen for klubberne er, at Winther Sport og Fritid følger hele processen fra idé til færdiggørelse, og deres tegninger ligger på bordet hos Kommunen, så Højby S. og G. venter bare på et ”Go”. Kunstbanerne skal alle klubber i landet nok have i løbet af nogle år, men Winther Sports Goal Station bliver efterspurgt helt vildt lige nu af både små og store klubber, elite og bredde, efterskoler og private, siger Peter Pedersen.
Goal Station til både sjov og læring
Som fodboldspiller mangler man nok af og til at få svar på, om man nu også bliver bedre. En spydkaster, en højdespringer og en løber kan let måle sin fremgang, men det kan en fodboldspiller nu også med Goal Station. Man kan se sine resultater af sin træning af de tekniske færdigheder. Man kan have dem for sig selv på sin mobil, eller man kan konkurrere med en anden. Goal Station kan bruges af alle lige fra Fortuna Hjørrings elitekvinder til nybegynderen.
På Goal Station kan man optræne sine tekniske færdigheder, og derefter kan man gå ud på kunstbanen og bruge sin teknik i et rigtigt spil fodbold. Så har man både glæden ved at blive dygtigere og glæden ved at være sammen med kammeraterne. Det er den oplevelse, børnene skal have af at gå til fodbold.