I 2013 flyttede Dan Brimsvik fra Færøerne til København for at læse idræt og samtidig udvikle sig som træner. Her var han i 7 år; den første korte tid i Hvidovre, men derefter 6 år i Lyngby Boldklub, hvor bl.a. Kasper Hjulmand, Niels Frederiksen og Thomas Frank også har været ungdomstrænere, inden de flyttede til større opgaver. I november sidste år flyttede Dan hjem til Færøerne for at blive træner i sin barndomsklub B36 i Torshavn.
Umiddelbart ville man tro, at det var et godt klubkoncept med centralt styrede målsætninger for de enkelte årgange, som ville gøre Lyngby Boldklub til et godt udviklingssted for trænere. Men det var slet ikke tilfældet, siger Dan. Han var startet som U14-træner, men ellers arbejdede han som U15-træner. Man havde som træner stor frihed og blev værdsat for det arbejde, man udførte med sit hold. Der var et enormt godt sammenhold mellem alle trænere fra U12 til U19, hvor man sparrede med hinanden, hjalp hinanden med at lave målsætninger og hjalp hinanden løbende. Specielt givende var fredagsmøderne, hvor trænerne for alle årgange deltog og, hvor interessen for at høre om arbejdet med U12 var lige så vigtig som at høre om U19.
Lyngby Boldklub gav selvtillid og viden
Dan fortæller – Jeg satte også utrolig stor pris på at blive involveret i klubbens strategiske arbejde ift., hvordan vi kunne uddanne endnu bedre spillere og bedre ungdomshold. Det gør, at man som træner føler sig værdsat, og det giver ejerskab.
Klubben gav tryghed ved, at man som udgangspunkt uddannede trænere inden for klubbens rammer og gav dem mulighed for at avancere til nye opgaver i klubben. Men Dan værdsatte især fredagsmøderne for deres ideudveksling, så man hele tiden fik input til sit daglige arbejde. Tager man på kursus, bliver det ofte ens egen viden, som man selv må afprøve uden at få feedback.
Man må passe på spillerne
Sammen med sine U15-spillere måtte Dan på lange ture til Jylland for at spille kampe. Det er for tidligt i karrieren, mener han. Naturligvis skal U17 og U19 spille landsdækkende turneringer, men for 15-årige drenge kunne den lange rejsetid have været brugt langt bedre til enten fodboldtræning eller til frihed. Som det er helt naturligt, vil nogle af spillerne kun komme til at spille få minutter i en sådan kamp. Sådan er vilkårene jo på højeste niveau.
Dan Brimsvik havde fået nogle tilbud om job på Færøerne blandt andet også fra sin egen klub B36, hvor han allerede som 14 – 15-årig begyndte som træner for de 12-årige drenge. Allerede som 21-årig var han træner for U19-holdet. Så med en ungdomstrænerkarriere på 10 – 12 år i B36 må man sige, at han kender klubben, og klubben kender ham, da de pludselig skal finde en ny cheftræner. Så det var naturligt for ham at vende tilbage til B36.
Skulle bygge et nyt hold op
Med afslutningen af sæsonen 2020 mistede klubben 8 stamspillere, hvilket betød, at et nyt hold skulle bygges op omkring unge spillere – i dag er der spillere helt ned til 17 år i truppen – samt de fire erfarne spillere fra andre lande bl.a. Danmark. I alt er truppen på ca. 20 spillere. På dagen for besøget var en i Danmark kendt spiller med til træningen, Hallur Hansson. Han er lige nu uden kontrakt, men han er anfører på landsholdet. Han var endog meget tæt på en scoring mod Danmark, inden den afgørende scoring af Jonas Wind i de døende minutter. En scoring af Hallur Hansson kunne have skabt helt vilde scener i Torshavn den lørdag aften d. 4. september. De erfarne spillere skal være dem, der viser vejen for de unge spillere og påtager sig ansvaret på centrale poster, mens de unge spillere skal udfordres, motiveres og hjælpes bl.a. ved personlige samtaler med Dan.
Han er ansat på fuld tid som cheftræner som en af tre i klubben. Der er også én ansat i administrationen og én med ansvar for børn og unge. Men som Dan siger, så bliver det ham, der forbereder alt, når træningen starter kl. 17.00, for assistenterne kommer direkte til træning fra arbejde. Men nogle hurtige samtaler, mens spillerne varmer op, må jo så være løsningen.
Ikke alle har tålmodigheden til at bygge op
Klubledelsen og Dan kan jo hurtigt blive enige om, at man under de givne vilkår må have fokus på udvikling af unge spillere, og det tager tid. Det er vel også det, Dan har erfaring med fra Lyngby. Ældre B36 – medlemmer, som husker fortiden bedre end de accepterer nutiden, kan godt være lidt kritiske over for de nuværende præstationer.
Men trods vilkårene spillede holdet i seneste kamp uafgjort med lokalrivalen HB, som de deler baner med, og de ligger stadig foran dem på 3. pladsen. Ifølge Dan er den realistiske placering fra nr. 3 til nr. 5 i dette års turnering, som på Færøerne følger kalenderåret.
Lyngby Boldklub kan være stolt over at have haft landstræneren, en Premier League-træner, danmarksmesteren 2021 og også en træner i den færøske liga gennem deres ungdomsafdeling.