Da superligaen startede fredag d. 17. februar, var der én, som dominerede hele kampen. Nej, det var ikke den kamp, hvor Gustav Isaksen scorede tre mål for F.C. Midtjylland. Det var kampen mellem AGF og AaB, hvor Otto var overalt på hele banen. Altså stormen Otto. Det var også den kamp, hvor de to målmandstrænere, Poul Buus og Nicolai Pold, som har været omtalt på denne hjemmeside, mødtes. En kamp, hvor man ud over at skulle forberede sin egen målmand til mødet, også skulle skaffe informationer om modstanderens målmand til eget hold.
Med den kraftige storm var det en selvfølge, at det for holdene ville blive to vidt forskellige halvlege. Desuden var man forberedt på, at kampen ville blive afgjort af tilfældigheder. Giver man så bare op over for tilfældigheder? Nej, siger Nicolai Pold, målmandstræner for AGF. – Det gælder om at få tilfældighederne til at ske så langt væk fra eget mål som muligt. Derfor gav han sin målmand, Jesper Hansen, besked om lange udspark ud i siderne, da AGF i første halvleg havde vinden imod sig. Pold skulle nok påtage sig ansvaret for udsparkene, hvis der blev kritik efter kampen. Målmandens fejl er målmandstrænerens fejl er Nicolai Polds motto.
At score mål er et fælles ansvar, mens at forhindre det er målmandens alene!
I maj 2021 mødtes AGF og ÅaB om den sidste danske plads i europæisk fodbold. Der skulle falde en afgørelse i én kamp dvs. om nødvendigt med straffespark. Hermed kunne AGF’s målmand og dermed også Nicolai Pold blive afgørende for om AGF efter adskillige års pause igen kunne spille europæisk. Pold var naturligvis forberedt. Han havde samlet sig viden om mulige straffesparksskytters skud, hvor i målet og evt. scoringer gennem lang tid. Kamil Grabara fik papir med statistik. Ud for Kusk fik Grabara besked på at blive stående og han reddede Kusks Panenka-forsøg. AGF vandt klart straffesparksduellen!!
Efterhånden er det sådan, at når et hold scorer, bliver to spillere nævnt: ham, der scorer og ham, der er assistenten – som i ishockey. Bliver der scoret mod et hold, er det ofte målmanden, som alene er ”synderen”. Det er Nicolai meget opmærksom på. Han vil altid forsvare sin målmand. Det er ham, der uddanner målmanden, og ham, der har skaffet sig viden og kommer med løsninger til målmanden. Det står han til ansvar for og står gerne ved siden af sin målmand over for fx pressen. Det var en uvant situation for Grabara, fortæller Pold, men sådan er der forskellige kulturer.
Blev målmandstræner som 18-årig
Lidt atypisk begyndte Nicolai Pold som målmandstræner allerede som 18-årig i Horsens. Mange målmandstrænere er tidligere målmænd, som efter deres aktive karriere bruger deres erfaring som målmandstræner. Da den tidligere målmandstræner Matic i januar 2006 stoppede i Horsens, overtog Pold træningen tirsdag og torsdag. Senere samme år blev han målmandstræner om formiddagen, mens han om aftenen havde sit arbejde på slagteriet i Horsens.
I foråret 2008 blev han sat i et dilemma af den mangeårige træner Kent Nielsen: Han ønskede at få Nicolai Pold ansat på fuld tid. På det tidspunkt var der kun to målmandstrænere på fuld tid i Danmark: Per Vind i FCK og Poul Buus i AaB, så det var et stort job. Samtidig havde han et godt job. Det hele blev løst, da svigermor sagde: Tag chancen! På slagteriet havde man også sagt, at der ville være et job til ham, hvis han fortrød beslutningen. Så om formiddagen arbejdede han med førsteholdets målmænd og om eftermiddagen med målmændene fra U13 og op.
Det var også i tiden i Horsens, han tog massøruddannelsen. Han har også GK A og GK B uddannelserne samt er DBU målmandsinstruktør. I Horsens-tiden er bl.a. Frederik Rønnov, som via Brøndby kom til Tyskland, blevet uddannet af Pold.
Skiftede til en ny kultur i F.C. Midtjylland
I slutningen af 2015 stoppede Henrik Ipsen i F.C. Midtjylland, og på opfordring af Jan Rindom blev Pold inviteret til en samtale med Jes Thorup og Steinlein. En aftale blev indgået med virkning fra 1. januar 2016. Pold kom fra en klub, hvor han nok involverede sig meget overalt i klubben. Kunne noget gøres bedre, ville han gerne stå i spidsen for det, hvis det gavnede klubben. I F.C. Midtjylland kom han til en anden men god kultur med store oplevelser. Blandt andet med en debutsejr på 2 – 1 over Manchester United på hjemmebane og dansk mesterskab i 2018, men han fik ikke brugt sin energi og mistede mere og mere glæde og humør. Selv om han som målmandstræner havde stort ansvar for én af spillerne på banen, sad han på tilskuerpladserne under kampene.
Fra sommeren 2018 har det været AGF
Januar 2018 tog han beslutning om at stoppe i F.C. Midtjylland, og siden sommeren 2018 har det været AGF. Ud over at være målmandstræner er han også team manager med ansvaret for ture til udebaner, træningslejre m.m.
I den daglige træning har Pold typisk 30 – 45 minutter individuel træning med Jesper Hansen først, hvorefter de begge indgår i holdtræningen. Spiller man kamp om søndagen bliver der torsdag, fredag og lørdag sat fokus på den kommende kamp. Pold bruger mange timer på at se superligakampe ikke for at nyde kampene, men for at finde sekvenser, som han kan bruge sammen med Jesper Hansen i forberedelsen. Derudover kan Polds kendskab til modstanderens målmand bruges af hele holdet i forberedelsen. Så mens sæsonen er i gang, kan man vist godt forestille sig, hvad Pold bruger søndagene til!!
Henter inspiration i udlandet.
Selv om Pold beskæftiger sig med landets bedste målmænd og også er DBU instruktør, har han brug for inspiration: At se noget, som kan få en til at udvikle sig selv. Det sker nok bedst i dialog med andre med nogenlunde samme erfaring. At gøre som man plejer, kan være godt lige nu, men holder ikke i længden. Megen inspiration får han sammen med Poul Buus i især Tyskland. Den i hans øjne bedste målmandstræner er lige nu i Monaco (tidligere i Club Brügge), siger Pold. Han favner bredt de muligheder, som findes i dag for en træner. Nicolai anbefalede undertegnede at interviewe et par af de yngre målmandstrænere i superligaen, da han har på fornemmelsen, at de bruger indsamling af data endnu mere, end dem der har været flere år i gamet gør.