Mads Hansen, Næsby Boldklub, er gået i gang med at tage A-licensen

af | 5 marts 2020 | DBU’s A-licensuddannelse

DBU har i år udvalgt 48 trænere, som er blevet optaget på A-licensuddannelsen. En af dem er Mads Hansen, som lige er begyndt på sin 2. sæson som U15 træner i Næsby Boldklub. Mads har indvilget i, at vi må følge ham igennem årets forløb, så der fire gange kommer en beretning om hans oplevelse af kursusforløbet.

For at komme i betragtning til optagelse skal man have B-licensen, som skal være mindst to år gammel, og man skal have mindst 3 års erfaring som ungdoms- og/eller seniortræner. Man skal i det daglige træne et hold, som har et niveau, hvor man kan praktisere trænerarbejdet, så de to supervisioner kan foregå på et kvalificeret niveau.

Hovedfokus er på udvikling og implementering af spillestil samt ledelse af spil på stor bane.

Kurset begynder med en intro-weekend efterfulgt af en studietur til en klub i udlandet. Senere kommer et besøg i en dansk klub, et ugekursus på et idrætscenter i Danmark ultimo juni samt i december et weekendkursus inden eksamen. Derudover skal man føre logbog over egen træning, vælge et individuelt emne, som den afsluttende eksamen tager udgangspunkt i samt kunne indgå i et samarbejde med andre trænere om spillestil tilpasset egen årgang.

Studietur til Mönchengladbach

Få dage før dette interview var Mads lige kommet hjem fra den 5-dage lange studietur til udlandet, som for hans holds vedkommende, dvs. 24 trænere, gik til Borussia Mönchengladbach, mens det andet hold tog til Berlin.

Ove Flint Bjerg tog ifølge aftale med DBU-instruktørerne imod ved ankomsten. Han kunne åbne nogle døre, så de bl.a. så Bundesligatræning to gange. DBU havde lagt en ifølge Mads spændende, koncentreret og udbytterig tur med Vitesse – PSV Eindhoven i Holland, Gladbach – Hoffenheim samt træning og kampe med U-holdene fra Akademiet. Opgaverne var naturligvis holdanalyser og spilleranalyser.

Mads Hansen, A-licenstræner
Mads Hansen, A-licenstræner

Elite på banen. Familiære forhold uden for banen

Mads oplevede også en forskel på kulturen i Danmark og i Gladbach. Især slog den familiære omgangsform ham. På træningsbanen er der naturligvis lydhørhed over for træneren, men det familiære kommer frem i rammerne omkring træningen. På akademiet er der ansat en Vati og en Mutti, som hjælper med de praktiske ting og, at man har det godt. Mange af spillerne bor måske langt væk hjemmefra, så savnet kan være større end i Danmark. Men er der ro omkring dagligdagen, bliver der mere overskud til træningen.

I klubben er der en del fransktalende spillere fra fx Schweiz og Afrika samt fra Frankrig, og i det land findes der jo kun ét sprog, fransk, så for at hjælpe de spillere er der en fransktalende assistenttræner, Oliver Neuville. I Danmark ville træneren vel slå over i engelsk, for det forventer man, at alle forstår.

Studieturen er hårdt arbejde

På et sådant kursus må man være meget koncentreret, for man bliver fodret med en masse indtryk og informationer, som skal bearbejdes og resultere i en rapport, og den nåede Mads sammen med sine gruppekammerater at få færdiggjort.

At være en god træner kræver fodboldfaglig viden, og det er en stor kunst at kunne lede andre mennesker mod et fælles mål, hvilket kræver store sociale kompetencer. Desuden er det også en fordel, at man selv har været aktiv spiller i det miljø, som man leder andre hen imod. Mads Hansen har haft en meget bred berøringsflade med fodbold, så han må have nogle gode forudsætninger.

Spiller, børnetræner og nu ungdomstræner

Han er fra Sanderum – en forstad til Odense – hvor han spillede som barn, men rykkede til B1913 som junior og ynglinge, som det hed dengang, for at spille på højeste niveau. Som senior nåede han op at spille Danmarksserie i OKS.

Trænerkarrieren begyndte i Sanderum Boldklub som assistent for cheftræneren, som var spillende træner, hvilket nok gav en større indflydelse som chefen uden for stregerne, end en normal assistenttræner har. Her var han seks år. Som mange fædre til sønner, der vil spille fodbold, blev han forældretræner fra sønnen var fem år til han blev tolv år. Tre gange vinder af Fyens Stiftstidendes indeturnering kunne tyde på et godt trænerarbejde.

Inden sæsonen 2019 fik Mads en henvendelse fra Næsby Boldklub om at blive træner for U15. Ifølge nogle den sværeste årgang mellem at være barn og ung, men Mads befinder sig godt og har ingen planer om andet. For at træne U15 på Næsbys niveau stiller DBU for øvrigt krav om A-licens og aftalen mellem Mads og Næsby er, at klubben betaler de ca. 75.000 kr. for kurset mod, at Mads binder sig for 5 års trænerarbejde i klubben, hvilket han synes er ganske fair.

Busture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaBoldtour og EventLæs mere om Formthotics påVerona Cupteamsports.comSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDSportConcept InternationalSkaerbaekcentretWinther Sport og Fritid.dbu