Født tæt på Brøndby Stadion var det en selvfølge, at Magnus Pondus Hansen begyndte at spille fodbold i Brøndby I.F. Der stod han også på mål som U17- og U19-spiller, men en skade gjorde, at han måtte stoppe den aktive karriere. Brøndby I.F. så måske muligheder i ham som målmandstræner allerede dengang, for han kom med i målmandstræningen og blev målmandstræner for U17 og U19 i klubben.
I dag som 30-årig er han ansvarlig for målmandstræningen for superligamålmændene og har udarbejdet en plan for målmandstræningen for superligaholdet, kvindeligaholdet og for Akademiet i F.C. Nordsjælland. Så han ud over at have det daglige ansvar for de tre målmænd omkring superligaholdet samt den fjerde målmand, som er udlejet til Hillerød, men som har indlagt træningspas begge steder, giver han feedback til de øvrige målmandstrænere. Siden 2022 har Magnus Pondus haft dette job efter 3 år som målmandstræner for U19 i F.C. Nordsjælland.
Bindeled mellem Johannes Thorup og analytikerne under kampen
Under kampene har han også en vigtig funktion som mellemled mellem de to analytikere og cheftræneren, Johannes Thorup. Analytikerne sidder højere oppe og optager kampen på video, så der kan leveres klip til brug i pausen. Det kan være et ønske fra Johannes Thorup om klip fra nogle udvalgte passager, som Magnus Pondus så bestiller, eller det kan også være passager, som set fra analytikernes placering kan være gavnlige til pausen. Som Magnus Pondus siger, så er hans kontakt til målmanden under kampe begrænset til, om målmanden kan få mulighed for at komme ud til sidelinjen.
Ud over ansvaret for målmandstræningen har han også ansvaret for dødboldsituationerne i forsvaret. F.C. Nordsjælland har jo ikke indkøbt spillere, som har deres primære kompetence i luftspillet. Har man ikke de høje spillere, må man jo bruge andre midler. I denne sæson får man i det nordsjællandske forsvar mulighed for at vise, hvordan man agerer mod et hold med ikke bare høje spillere, men også spillere, som har gode erfaringer med at score på de høje bolde ind foran målet, idet klubben i 4 turneringskampe og 2 pokalsemifinaler møder AGF.
Spillestilen er klubbens dna
Dagen begynder kl. 8.00, hvor alle trænerne møder ind, og dagens træningsopgaver bliver fordelt, mens den ”fysiske” stab kommer kl. 8.30 med deres rapporter om spillernes fysiske tilstand. Med mange trænere på banen med hver deres fokusområder vil træningen blive mere intens, da målet er, som Magnus Pondus siger, at udvikle alle optimalt, og det kræver feedback og, at spilleren bliver sat i nogle situationer, som spillerne kan relatere til kampsituationer. At træne situationer er det, det drejer sig om, fortæller han.
I F.C. Nordsjælland er det fælles udgangspunkt for alle – trænere, øvrige stab og ledere – spillestilen, fortæller Magnus Pondus. Kommer man ind i klubben som ny træner eller ny spiller kender man rammerne. Når man er så mange mennesker med fælles mål, bliver man endnu stærkere.
Det betyder ikke, at spillestilen er indiskutabel. Man er i F.C. Nordsjælland da klar over, at der udvikles i den store fodboldverden nye ideer, som man kan se måske kan gøre spillestilen endnu bedre, og så tager man det op til overvejelse.
Måden at spille på er en lang udvikling
At spillestilen gælder for hele klubben betyder så også, at man har mange år til at udvikle de unge spillere til at komme på superligaholdet. Henter man spillere til truppen, skal det være unge spillere, som man har flere år til at præge. Undtagelser findes der jo, hvor lidt ældre spillere i andre danske klubber kan være attraktive for klubben, da de har nogle færdigheder, som måske kan være med til at hjælpe de unge spillere videre frem.
To forskellige spillestile mødtes i Farum
Efter besøget i Farum har F.C. Nordsjælland spillet kamp mod de dødboldstærke spillere fra AGF. Man kan så lægge planer for, hvordan man vil forsvare sig mod dem, eller man kan – som F.C. Nordsjælland gjorde – forhindre jyderne i at komme i nærheden af eget mål. Sådan vinder man med egne styrker med hele 7 – 2.
Det var to vidt forskellige spillestile, som mødtes. Måske passer Patrick Mortensen med sine i alt 12 mål bedst ind i AGF’s spillestil, så derfor scorede han AGF’s to mål, mens Andreas Schjelderup er afhængig af, at han spiller på et hold med F.C. Nordsjællands spillestil. F.C. Nordsjællands spillestil er klubbens spillestil. Er det også sådan, at alle klubber har en formuleret spillestil, som styrer klubbens ageren på spillermarkedet?