Mange danske trænere i de europæiske ligaer

af | 18 juni 2024 | Artikler

Når de europæiske klubber skal have en ny træner, bliver blikket i høj grad kastet på trænere med dansk pas. Lige nu er der danske trænere i den bedste liga i Norge, Sverige, England, Holland, Belgien, Tyskland, Tjekkiet, Polen og for kort tid siden også i Schweiz.

Det er ikke ret mange måneder siden Bo Henriksen havde forladt F.C. Zürich, som han havde hjulpet op fra en bundplads til en plads blandt dem, der skulle afgøre pladserne om medaljerne i Schweiz, hvor det endte med en femteplads til F.C. Zürich. Nu havde Bo Henriksen løst sin opgave, så han havde måske brug for endnu en udfordring. Den fik han hos Mainz, som lå næstsidst i Bundesligaen med 9 points op til redning. Men Mainz blev reddet, og Bo Henriksen fik forlænget sin aftale til sommeren 2026.

Han startede egentlig også sin trænerkarriere på en lidt atypisk måde, idet han først fra 07 til 14 var i Brønshøj og derefter fra 14 til 20 var i Horsens. To aftaler, som havde en længde, der ligger langt over normalen for et samarbejde mellem klub og træner.

Tyske klubber henter danske trænere

Mainz må have et godt blik for danske trænere, for før Bo kom til, havde Bo Svensson været nogle år i klubben først som træner for U17 og U19 og så senere for Bundesligaholdet. Måske var han nået dertil, hvor han mente, at der skulle en anden træner til for at redde klubben fra nedrykning til 2. Bundesliga. Bo Svensson er nu rykket til hovedstaden, Berlin, hvor Union Berlin har overhalet Hertha Berlin som hovedstadens klub i Bundesliga 1. Klubben sluttede denne sæson med en nedadgående kurve, så der er nok brug for dansk power til næste sæson, så Frederik Rønnow kan få flere clean sheets.

I Tyskland befinder sig også Jess Thorup i Augsburg nogle få hundred kilometer vest for München. Han havde tidligere hentet sig international erfaring fra 18 til 20 i KAA Gent, hvor det blev til en sølvmedalje. I det første år i Augsburg, blev det til en plads som nummer 11, hvilket er den bedste placering de seneste ti år for klubben. En overgang truede klubben endog de ovenover liggende klubber i kampen om en plads, der ville give europiske kampe.

En anden træner i Tyskland, som vi nok kommer til at høre mere om snart, er Mike Tullberg, som siden 2019 har været cheftræner for U19 i Dortmund. Han er i en tysk storklub med europæisk klasse i U19 og med tæt samarbejde med cheftræneren i et elitemiljø. Mon ikke han venter på den rigtige mulighed?

Dansk Head of Coaching bag de tyske mestre fra Leverkusen

Bag enhver træner bør der være en person, som påtager sig ansvaret for at udvikle en spillestil og finde en træner, som kan implementere spillestilen. Bayer Leverkusen er lige blevet tysk mester, og manden bag denne bedrift er Keld Bordinggaard. Fra 19 til 21 var han ansat som konsulent i klubben, og siden 21 har han været Head of Coaching. Det var ham, der fandt Xabi Alonso som træneren, der kunne udvikle spillestilen og holdet. En ret ukendt træner. Efter nogle år med placering omkring nr. 5 og 6 blev det endelig til et tysk mesterskab – endda ret klart foran Bayern München.

Årets Træner 2 gange, Thomas Frank, har efter 2 år som assistenttræner siden 18 været cheftræner i Brentford i verdens bedste liga med verdens bedste trænere og verdens største budgetter, så det er hårdt for oprykkerne at hænge på. Brentford vil nok aldrig få midlerne til at spille en rolle i kampen om europæiske pladser, men det kan Thomas Frank måske få den dag, han falder for et attraktivt tilbud.

Måske er F.C. Nordsjællands træner Johannes Hoff Thorup på vej til at gentage Franks succes fra The Championship, hvor hans kommende klub Norwich var tæt på oprykning. Norwich har oven i købet erfaringer fra Premier League, så de vil måske være bedre forberedt, end Brentford var. Flot af en så ung Superligatræner at have skabt opmærksomhed om sit arbejde i klubben. FCN skal så have en ny cheftræner, men det problem løser klubben nok uden den store opmærksomhed fra journalisterne. Løses det ikke lige nu, så har de Flemming Pedersen til at følge klubbens vej.

Med sig til Norwich som assistenttræner tager Johannes Glen Riddersholm, som nåede at være træner et år i Norrköbing.

Må man sælge den danske cheftræner, kan man ansætte hans danske assistent

Som assistenttræner har man et stort ansvar for at medbringe den danske kultur og seriøsitet til den nye klub, og giver cheftræneren samtidig assistenten mulighed for at vise sit værd, kan dette samarbejde være en hjælp for dem begge til at komme videre i karrieren.

Det har man set i Sparta Prag, hvor Brian Priske med to års ansættelse skaffede klubben to mesterskaber efter 9 år uden et mesterskab, hvilket må være en kæmpe tilbagevenden til gamle dage, hvor Sparta Prag var en af de store klubber i Østeuropa. Sparta Prag må have fået et godt tilbud på Priske fra hollandske Feyenoord, som de ikke kunne sige nej til. Men vejen til en ny træner i Sparta Prag var nu ikke så lang og kompliceret. – Man har ansat assistenten Lars Friis som cheftræner.

Med danske trænere følger også danske spillere til udlandet

Anderlecht i Belgien er også en af de klubber, som nok synes, at nutidens præstationer ikke helt er på højde med fortidens. Til at løse det problem fandt man i Brentford Brian Riemer, som siden 22 har været cheftræner bl. a. med nogle danske spillere på holdet. Placeringen på en sikker plads blandt de tre bedste må være et godt grundlag for det videre arbejde.

Når man har været træner i Brøndby I.F., kan næppe nogen anden dansk klub være attraktiv, har Niels Frederiksen sikkert tænkt. Kan man agere inden for det pres, der er i Brøndby, står man godt rustet til at klare sig i udlandet. Ja, måske nyder man ligefrem miljøet, så man glæder sig til et hårdt trænerliv, og hvor Lech Poznan måske lige er det, man søger, kan Niels Frederisen have tænkt. Klubben fik i seneste sæson en ifølge eget udsagn skuffende 5. plads. Ja, så er der ikke ret mange succespladser i kommende sæson.

Succes, hvor man er nu, åbner nye døre

Jon Dahl Tomasson skal ikke med Sverige til EM, så han har lidt tid til at få bygget det svenske landshold op. Han har enorm stor trænererfaring først med klubber i Holland, 1 år med Malmø, som blev svensk mester, 2 år i Blackburn Rovers og ind imellem 4 år som assistenttræner for det danske landshold under Åge Hareide.

I Sverige befinder sig også Jens Bertel Askou, som har som udfordring at få IFK Göteborg bragt lidt mere frem i rampelyset. En plads uden for de ti bedste er nok lidt under, hvad storbyen drømmer om. Men det er ikke drømme, som skaber succes. Det er nok, når det kommer til stykket, penge og en god træner. Når de færøske mestre fra Klaksvik kunne besejre det svenske mesterhold, er der i hvert fald noget at forbedre i Sverige.

HamKam, Ståle Solbakkens klub, har måske efter anbefaling fra netop Ståle, nu i to år haft Jakob Michelsen som træner. En lille norsk by med få penge vil altid have visse begrænsninger, hvilket også resultaterne viser. Mon ikke Jakob Michelsen har lyst til nye udfordringer. Et job i den danske superliga vil sikkert være en kortere vej ud i den store verden.

Men glædeligt: Danske trænere med faglig kvalitet og stor tilpasningsevne får mulighed for at udleve deres drømme. Det er vel det, man lever for!!

SportConcept InternationalWinther Sport og Fritid.Verona CupSPORTIGAN I HURUP OG THISTEDteamsports.comdbuBoldtour og EventSkaerbaekcentretBusture og sportsrejser i Danmark & resten af EuropaLæs mere om Formthotics på