Mens det for nogle år siden var sædvane, at det for en stor dels vedkommende var de samme trænere, som gik igen i klubberne i den bedste række i Danmark, er der de seneste par år sket en stor udskiftning. Gennemsnitsancienniteten blandt trænerne i den klub, hvor de er nu, er bemærkelsesværdig lav. Det kan blandt andet skyldes, at mange trænere i dag efter job i Danmark har fået job i udlandet. Det kunne tyde på, at danske trænere har et godt ry i udlandet.
En statusopgørelse for trænerne efter første halvdel af 2023 tyder også på succes på banerne. Nogle blev ansat for at undgå nedrykning, og andre er ansat for at skabe topresultater. At det lykkes for så mange at leve op til klubbernes drømme, ønsker eller krav gør blot, at flere trænere – lige som spillerne – kan drømme om at afprøve sig selv uden for landets grænser, hvilket igen giver unge talentfulde danske trænere større muligheder for at blive superligatræner.
Thomas Franks succes i Brentford F.C. har uden tvivl åbnet sportsdirektørernes blik mod danske trænere. Thomas Frank kom til en klub, som havde hverken penge eller erfaring til at spille i Premier League og Thomas Frank havde hverken erfaring fra egen karriere eller fra en storklub. Men han havde noget andet!! Og det bragte først oprykning, derefter klar afstand til nedrykningsstregen og endelig i år en plads tæt på at kunne deltage i europæisk fodbold.
Brian Priske kom til Sparta Prag. En klub, som de kendte klubber som Real Madrid, Inter, Arsenal, Man. U, Bayer München osv. tidligere ofte mødte i de europæiske turneringer, når man nærmede sig finalerne. De sidste 8 år var det ikke lykkedes for klubben at vinde det tjekkiske mesterskab. Allerede i sit første år som træner lykkedes det Brian Priske at gøre holdet til mester igen. Så nu er vejen til de store europæiske kampe åben igen takket være dansk hjælp.
Bo Svensson spillede selv i FSV Mainz 05 fra 07 – 14, så han og klubben kendte hinanden godt, inden han blev ansat som cheftræner. Han havde også nogle års erfaring som U17- og U19-træner inden han i 2021 blev træner i Mainz. Mesterskabet i Tyskland går jo til enten Bayern München eller Dortmund, så for Mainz 05 må drømmene være at spille europæisk fodbold. Under Bo Svensson har holdet været så langt væk fra nedrykningspladserne, at fokus har kunnet være rettet opad.
Midt i den igangværende sæson kom Bo Henriksen til F.C. Zürich, som lå i akut nedrykningsfare i Schweiz, hvilket ville være katastrofalt for traditionsklubben. Hvorfor en dansker – og lige netop Bo Henriksen – skulle være specielt egnet til at redde klubben vides ikke. Klubben havde måske brug for en træner, som agerer på den måde, som vi kender Bo Henriksen fra sidelinjen under kampene på tv. Efter en start med uafgjorte kampe kom sejrene og klubben kom over nedrykningsstregen. Ja, med bare én sejr mere var holdet sluttet i bedste halvdel. Belønningen til Bo blev, at han også skal være sportschef fremover.
Michael Schjønberg kom i januar 2022 til Vestur 05 på Færøerne. Klubben på øen Vagar, som er kendt for lufthavnen samt 3 – 4 små bygder har typisk været en klub, som spillede i den næstbedste række, og skulle de rykke op i den bedste, røg de retur året efter. Schjønberg fik hurtigt skabt et hold, som tilhørte den bedste række, og her ved sommerpausen ligger holdet blandt de 5 bedste hold, som har skabt en stor afstand til de fem nederste. Den klart bedste placering til klubben, men efter aftale med klubben rejser Schjønberg hjem til Danmark nu ved sommerpausen.
Spillerne på Dortmunds Bundesligahold enten købes eller udvikles af Mike Tullberg som træner for U19-holdet. Han får chancen for at arbejde med de bedste spillere på årgangen i Tyskland, hvilket må have givet ham en masse viden og erfaring. Siden 2013 har han været U19-træner i AGF og Oberhausen samt seniortræner i Vendsyssel. Siden 2019 har Tullberg haft ansvaret for U19 i Dortmund. Spørgsmålet er måske, om han ikke kan bruges af en anden Bundesligaklub som træner for et førstehold.
Jakob Michelsen er i gang med sin anden sæson i norske Ham Kam. Sidste år løste han opgaven med at redde klubben fra nedrykning, så de også i år spiller blandt de bedste 16 hold i Norge. Lige nu er situationen meget lig situationen fra sidste år. Nedrykningen truer!! Selv om klubben er fra Hamar, landstræneren Ståle Solbakkens by, hører klubben historisk hjemme i næst- og tredjebedste række. Ståle har selv spillet og været træner i Han Kam. Men Jakob Michelsen skal næsten have magiske kræfter, hvis mission impossible også skal lykkes i år, hvor der dog endnu er et halvt år til turneringen slutter i Norge.
I vort andet naboland, Sverige, er Glen Riddersholm og Jens Bertel Askou kommet på arbejde i henholdsvis IFK Norrkøbing og IFK Göteborg. To svenske klubber, som tidligere var kendt for at repræsentere Sverige i Europa. I dag tænkes der ikke på mesterskab. Værst ser det ud for I.F.K. Göteborg – tidligere kaldt for ”en af de tre store”, men i år truer nedrykning fra de 16 hold i Allvenskan. Askou er først lige efter afslutningen af den danske turnering med nedrykning med Horsens kommet til Göteborg, så det må være en hård tid. Riddersholm kan med sin aktuelle 7.-plads se frem til efterårets sidste kampe med blikket rettet opad
I Blackburn Rovers F.C. hedder træneren Jon Dahl Tomasson. I indeværende sæson spillede holdet i The Championship, næstbedste række i England, og sluttede på den plads, som netop lige ikke gav oprykningskampe pga. målscoren. Målet er vel at efterligne Thomas Frank og rykke op. Erfaringen fra de foregående år har vist, at det er svært at rykke op, og at undgå nedrykning det følgende år er endnu sværere. Men at se to danske trænere i verdens bedste liga vil være rigtig stort.
Keld Bordinggaard er Head of Coaching i Bayer Leverkusen. Det er en position, som ofte står lidt I skyggen af træneren, men som i allerhøjeste grad kan være med til at skabe et miljø, så træneren kan lykkes med sit arbejde. Samtidig er arbejdet med og omkring et fodboldhold et enormt teamarbejde, hvor mange ting skal falde i hak for at det lykkes. Her er en mand med det langsigtede arbejde meget vigtig. Keld har stor erfaring fra egen aktive karriere samt trænerkarrieren bl.a. for Danmarks U21-hold. Hans deltagelse i og udveksling af ideer i UEFA-regi har nok været en vej til, at Bayer Leverkusen fandt ud af, at her er en mand, som klubben kan bruge, så i 2021 blev han ansat.
Royal S.C. Anderlecht fra Belgien er også en af de klubber, som har set sig overhalet af andre klubber og har svært ved at acceptere deres øjeblikkelige position som nummer 11. Man har indset, at der skal ny inspiration til udefra, så den opgave blev givet til Jesper Fredberg som sportsdirektør mens Brian Riemer derefter blev træner. Det første, som er ved at ske, er indkøb af en hel del nye spillere. En af dem er Kasper Dolberg.
Endelig må ikke glemmes, at Danmark også har leveret tre landstrænere til lande uden for Danmark: Kim Poulsen Tanzania, Flemming Serritslev Fiji og Morten Rutkjær, som lige har forlænget til 2025 med Grønland.