126 børn deltager i år på fodboldskolerne på Bornholm, og for ikke at genere hinanden har man fordelt det sådan, at Hasle I.F. afvikler deres fodboldskole i uge 27, mens Knudsker I.F. og Viking Fodbold har de følgende to uger. Hasle afvikler oven i købet deres fodboldskole i Klemensker 10 minutters kørsel fra Hasle, da deltagerne her får tilbud om en tur i Klemensker Svømmebad.
De 28 børn, som deltager i Klemensker, tænker nok ikke så meget på, hvilken klubs anlæg de spiller og leger fodbold på. De skal bare have det sjovt og få nye venner. Sådan ser en af instruktørerne, Christina, det også, og hun trives synligt sammen med børnene. De er så søde, siger hun. Man ved jo ikke, hvad børnene kan, inden man ser dem, så man skal være klar til at ændre planer hele tiden. Christina er oprindelig fra Klemensker, hvor hun begyndte at spille fodbold med drengene. Nu bor hun i København og er træner for et U13-pigehold i B1908. Fodboldskolen gav hende så lige en mulighed for at komme hjem kombineret med en uge som skolefodboldtræner.
På græsset, hvor det er spillerne og træneren, der bestemmer er det simpelt, for man spiller bare sammen med de andre ligegyldigt, hvor de kommer fra, men når man kommer på ledelsesniveau har samarbejde været en svær sag for klubberne på øen, som trods alt kun har ca. 40.000 mennesker.
Selv i de mindre byer på Bornholm er der en idrætsforening, som involverer mange mennesker med ikke bare tilbud til børn og unge mennesker, men også med aktiviteter til ældre borgere. Foreningen er nok et sted, som især de ældre mennesker har store følelser for og derfor er bange for at ændre.
Forsøg på at skabe et øens hold
I 1999 oprettedes F.C. Bornholm som en overbygning for alle klubber på øen med et seniorhold og – som det hed dengang – et ynglingehold. Man skaffede kendte trænere til seniorholdet og til ynglingeholdet ansatte man DBU-instruktøren og senere DTU-formand Richardt Sølvertorp. Man nåede det realistiske mål: At spille i danmarksserien. Men allerede i 2006 faldt seniorsamarbejdet sammen., mens ynglingeholdet fortsatte årtiet ud.
Tre år senere startede NB Bornholm med Nexø som initiativtager til at samle øens bedste spillere kombineret med nogle polakker, hvilket bragte klubben til 2. div. Dette holdt heller ikke.
Næste forsøg var at forene boldklubberne omkring Rønne dvs. Viking Rønne, Knudsker I.F. og Rønne I.K., men også i dette tilfælde vendte man tilbage til moderklubberne, hvor Rønne I.K. i dag spiller i københavnsserien.
Intentionen med disse samarbejder var nok at give bornholmske fodboldspillere muligheder for at træne og spille på et højst muligt niveau på Bornholm, men man har ikke været enige om vejen.
Klubberne ville og vil ikke give nok til fællesskabet
Ifølge en af dem der kender mest til fodbolden på øen, Richardt Sølvertorp, er klubberne bange for at yde nok til fællesskabet. Alt for mange ledere tænker: Hvad får netop vi ud af samarbejdet? Man vil have mere end man giver. Hvilket tøj skal vi spille i? Hvor skal vi træne? Hvor skal kampene spilles? Ganske simpelt: Fokuserer man mere på problemerne end på mulighederne, når man intet. Så kan der også være gammelt nag fra årtier siden, som stadig ligger og ulmer mellem de ældre ledere i klubberne.
Strukturen med mange afdelinger i én klub kan måske også være med til at besværliggøre et samarbejde med en anden eller andre klubber, da man føler, at man svigter et lokalt fællesskab; så hellere dø lokalt end leve videre uden for lokalområdet.
I disse såkaldte samarbejdsklubber kan det være surt at være træner, hvilket Richardt også oplevede i F.C. Bornholm, når der ikke er klare linjer og ærlighed om arbejdsvilkårene. Er løfter til træneren pludselig blevet brudt, går man hjem med en følelse af, at man ikke gider komme til træning næste gang.
Skole- og idræts politik kan have stor indflydelse
Bornholms Regionskommune kan indirekte være med til at forstærke eller svække en udvikling ved deres investering eller manglende investering i idrætsfaciliteter eller ændringer af skolestrukturen.
De fine idrætsfaciliteter i Åkirkeby har uden tvivl været med til at trække Poulsker, Pedersker og Nyvest til et samarbejde med og i Åkirkeby.
Hasle I.F. samarbejder med Nyker om børne- og ungefodbolden
I Svaneke har man vist stort sammenhold ved at oprette en friskole, da den offentlige skulle nedlægges. Det har igen skabt tilflyttere på grund af rygtet om byens kamp for fællesskabet med deraf følgende gavn for fodbolden.
Allinge Sandvig havde samarbejde med Tejn, men det holdt kun kort tid. Det har nok været svært at komme som den lille udefra.
Klubbens selvstændighed og overlevelse er over alt
At samarbejde er en svær ting, men ikke at ville samarbejde kan være ødelæggende for andre. De fleste klubber – selv de små – kan tilbyde træning og kampe til de små børn så længe de kan spille på ”små” hold. Når børnene nærmer sig teenagealderen, vil de gerne spille ”rigtig” fodbold 11 mod 11, og de har et behov for at blive udfordret på en ny måde. De skal opleve en større verden med nye kammerater i deres vej videre frem i livet.
Her ville et formelt samarbejde mellem to eller flere klubber kunne være en stor hjælp for de unge mennesker, for det er vel dem, som klublederne er til for. For de unge mennesker er andre ting end hvilken farve bukser de spiller kampe i langt vigtigere.