Tidligere tog man sig en uddannelse, fandt sig en arbejdsplads med den hensigt at blive der i mange år. Måske med forskellige funktioner på samme arbejdsplads. Ja nogle kunne såmænd med stolthed fejre mange års jubilæum på arbejdspladsen. – Sådan er det ikke i dag, fortæller chefen for OB’s Akademi Tonny Hermansen. Efter nedrykningen fra Superligaen valgte OB så at bygge videre på de spillere, som ville kæmpe for OB samt spillerne fra Akademiet. Resultatet af den nye kurs sat af Troels Bech, ser man tydeligt: En klar placering i toppen af den næstbedste række med et hold bestående af en håndfuld erfarne ledere, mens resten af spillerne kommer fra Akademiet. Ikke bare nogle få men en halv snes tidligere Akademi-spillere har fået deres debut på holdet.
Det er en stolt Akademichef Tonny Hermansen, som kan glæde sig over at se det Akademiet arbejder for lykkes nemlig at uddanne spillere, som kan komme på førsteholdet og – som mange jo drømmer om – bruge det som vejen til en karriere på et højere niveau. I skrivende stund ligger U19-ligaholdet nr. 2, mens U17-ligaholdet blev nummer 1 i 23/24 sæsonen og for nylig deltog i turneringen mod de bedste andre nordiske U17- hold. På tavlen i gangen i klubhuset er alle de OB-spillere, som har debuteret på et U-landshold listet op, så de yngre spillere i klubben kan se, at OB kan godt være vejen til landsholdet.
Vigtigt at være tæt på fans’ene
Trods nedrykningen har tilskuerne ikke forladt OB. Tilskuertallet til hjemmekampene matcher de hold, der ligger i øverste halvdel af Superligaen, så OB vil gengælde denne opbakning ved at uddanne spillere, som tilskuerne har et kendskab til fx fra spillerens barneklub, fra skolen eller bare fra tidligere omtaler i diverse medier.
Selvom Tonny Hermansen sikkert har nok arbejde til at blive inde på sit kontor hele dagen, fortæller han, at han tirsdage og torsdage er med i træninger. Dels kan han som tidligere aktiv træner nok ikke undvære at være sammen med spillerne på græs, dels er det vigtigt for ham at være tæt på det, som klubbens spillere arbejder med. Lidt sværere er det at være der, når børnene træner, for alle forældrene kender ham jo og hilser, men han husker ikke alles navne, og hvem de er forældre til.
Fodboldakademierne er store videnscentre
Akademiet beskæftiger sig med fodbold, men, siger Tonny, uddannelse er det vigtigste. Det kan være hårdt for de unge mennesker at have to jobs. Men fodboldspillerjobbet slutter, når man er 35 år, mens det civile job skal holde til man er over 70. Til at tage sig af spillerne i Akademiet er der nu 18 – 20 ansatte. Chef for Akademiet, ungdomsudviklingschef, børneudviklingschef, talentchef, cheftrænere, assistenttrænere, holdledere, mentaltrænere, fysisk trænere, målmandstrænere, fysioterapeuter, rekrutteringsansvarlig og scoutingansvarlig.
Tonny Hermansen har snart været ansat 10 år i OB, og hans nuværende aftale løber frem til 2028. Siden juli 2023 har han været medlem af DBU’s Talentudvalg, hvor der også sidder 8 repræsentanter for klubberne. Det vil uden tvivl være en fordel for hans arbejde i OB, da han vil være på forkant med initiativer fra DBU og samtidig kan give DBU erfaringer fra klubbernes verden, for både sportsligt og økonomisk er klubberne ved at være en mastodont i samfundet.
Som Akademichef kan man ikke være hjemme kl. 16.00
Med en sportsdirektør, som kender OB ad to gange fra de gamle dage, Troels Bech, en cheftræner, som har været helt tæt på holdet som assistenttræner i 2 år, Søren Krog og en Akademichef, som har været i OB de sidste snart 10 år, Tonny Hermansen, ser det lovende ud. Men det kræver, at man har en stor fodboldfaglig ballast og at man er villigt til at bruge en masse tid.
Tonny fortæller, at på en normal uge er han på sit arbejde fra kl. 7 eller 8 til kl. 19 eller 20. Onsdagen, som skulle være fridagen, må han bruge på at samle op på alt det, han ikke har nået de andre dage fx. en masse mails. I weekenden overværer han U19, U17 og U15- kampene, hvis de ikke lige spiller samtidig.
Et liv i fodboldens mange roller
Tonnys vej til Akademichefjobbet i OB? Han har beskæftiget sig med fodbold hele livet, men med vidt forskellige jobs.
Han spillede i Næsby Boldklub og blev udtaget til U16-landsholdet og spillede 6 kampe, og nåede som aktiv at spille i landets næstbedste række med Nr. Åby. Gordon Kirt fik ham trukket til serie 1- klubben Tårup I.F. ved Nyborg som træner. Han nåede at være Unionstræner for DBUFyn i 9 år. Rejsen fortsatte til F.C. Midtjylland, hvor han var uddannelseschef, træner for U19 og assistent for spillestil. Inden han kom til OB var han halvandet år i Vejle Boldklub, hvor han opnåede at være cheftræner for en storklub.