Nogle kender nok Rosenhøj Bk. for, at det var der, Martin og Michael Johansen, Daniel Agger, Jonas Wind, Martin Spelmann og Michael Krohn-Dehli begyndte at spille fodbold som børn. Klubben ligger i Hvidovre kommune, hvor Hvidovre I.F. befinder sig nogle ligaer over de andre klubber som fx Avedøre, Rebæk og altså Rosenhøj.
Rosenhøj blev grundlagt i 1966 og har gennem årene været kendt for at være en klub med en af de største børne- og ungdomsafdelinger i landet, hvor der har været en kultur, som altså også har ført til en fodboldkarriere på højeste plan ikke bare i Danmark. I klubben har man stadig kontakt til flere af de førnævnte koryfæer i forskellige sammenhænge.
Når man kommer til klubhuset på Kettegård Alle 4, kan man godt blive lidt overrasket over, at der kun er et lille men flot klubhus samt én 11-mands- og én 8-mandsbane. Begge er græsbaner, men der er håb om, at kommunen snart vil etablere kunstgræs på 11-mandsbanen.
Gøre mere af det gamle eller gøre noget nyt
I de seneste år begyndte medlemstallet blandt piger og drenge at falde ret drastisk ned til ca. 500 medlemmer. Bestyrelsen kunne så have valgt at optimere arbejdet med det, som man altid har gjort. Man kunne have lagt skylden over på de dårlige faciliteter og på at holdene spillede på forskellige baner i kommunen, idet anlægget på Kettegård jo var lukket om vinteren og man måtte bruge skolers gymnastiksale med ribber i siderne og et mål markeret i hver ende af salen, hvilket er tilbuddet op til og med U9 nu, eller man måtte deltage i kampen om at få plads på kommunens kunstbaner på Avedøre Stadion. Men det endte med at klubben besluttede, at der måtte nytænkning og innovation til, nye tanker og ideer som skulle overføres til praksis. Til det var der brug for en person udefra, og det blev Daniel Bakhauge, som blev ansat som børneudviklingschef i sommeren 2022 på en aftale for 15 timers arbejde pr uge. Han bor i Ørestaden og kom til et helt andet miljø, hvor mange kender hinanden, som han siger, og har nogle landsbykvaliteter midt i storbyen.
Bestyrelsen bakkede op om de nye ideer
Daniel – og nok også bestyrelsen – indså, at 15 timer + interessetid ikke var nok til det store arbejde, som han leverede, så efter 1 år blev tiden sat op til 25 timer pr. uge, mens han udførte sit studie, som han bliver færdig med nu til sommer, hvor han så stopper i Rosenhøj, men forbereder en overgang til en eller to personer, som kan overtage hans ideer og realiseringen af dem. Set udefra er denne overdragelse meget vigtig, hvis Daniels arbejde ikke bare skal miste gnisten. Heldigvis har Daniel, siger han, et tæt samarbejde med bestyrelsen, så hans tanker er blevet integreret i klubledelsen, så hans måde at tænke og handle på er også klubbens. Men ideer og planer kræver dedikerede mennesker for at lykkes.
Klubledelsens mål var at få flere medlemmer, så der måtte komme et tilbud fra klubben, som rakte ud over de sædvanlige 2 gange træning i løbet af ugen + 1 kamp i weekenden. Så for Daniel skal der være mere valgfrihed i træningen, da for nogle er 1 – 2 gange pr. uge passende, mens andre gerne vil træne 5 – 6 gange pr. uge. Nogle af de yngste har brug for tæt kontakt under træningen, så på de yngste årgange sigter klubben efter 1 træner pr. 6 spillere, mens de ældre hold fra U12 og op kan have én træner pr. 8 spillere.
Da Daniel kom til klubben i 2022 var der ingen pigespillere, hvilket der elles var en hel del af i klubben tidligere, så her så han også et potentiale. Endelig ville Rosenhøj også gerne give et tilbud til de børn, som af forskellige årsager ikke kunne finde sig til rette på de normale hold. Dette skete i et samarbejde, hvor DBUSjælland, Parasport Danmark og Hvidovre Heldagsskole også var involveret.
Pigesatsningen har også været en succes, idet man nu har ca. 50 piger i alderen 6 – 13 år. En indsats, der blev hædret med et Get Movin’-bevis og klubtøj til pigerne sponsoreret af kommunen. Løbende bliver der arrangeret træningsstævner med naboklubberne, og i kalenderen er der indlagt sociale ture som fx. at tage i biografen, eller tage på stadion og se samarbejdsklubben FCK.
I sommerferien sidste år arrangerede man en tredages sommercamp RB Camp. I 2024 blev der tilbudt ekstra træning 10 fredage forår og efterår med fokus på at udvikle egne tekniske færdigheder i et sjovt miljø, hvor der opfordres til at tage chancer og spille med risiko. I samme periode arrangerede man RB Playground, som var et tilbud om at møde op en time før normal træning til sjovt samvær også gerne sammen med børn, som ikke var medlemmer.
Klubben har også eksperimenteret med fællestræning på tværs af køn, hvor U10 drenge og U11/U12 piger gennem flere gange har trænet og spillet med hinanden for at opleve et nyt fællesskab.
Man opfordrer trænerne til at dygtiggøre sig ved at tage på C-kurser og man satser på inden for den nærmeste fremtid at få ungtrænere med i trænergruppen, så børnene også har mere end en forældregeneration at spejle sig i. Som træner i klubben er man ikke træner for et hold men for en årgang.
Generelt er man meget opmærksom på at deltage i de turneringer og arrangementer, som DBUSjælland tilbyder.
Siden 2023 har klubben engageret sig i eFodbold – både i egne turneringer og i DM-turneringen.
Man arrangerer årligt RB Pinse Cup og RB MiniCup, hvor klubber udefra og især naboklubberne flittigt deltager for at opleve glæden ved at spille fodbold til et lavt gebyr og uden resultater men med fokus på det sociale og glæden ved spillet.
Klubbens strategi skal samles i en folder
Man er i gang med at få skrevet en børnestrategi, der samler klubbens tanker, holdninger og strategier. Folderen skal udleveres ved børnenes og forældrenes første møde med klubben. Væsentlige punkter er, at klubben er et fællesskab med plads til alle, så alle kan trives, dannes og udvikle sig og, hvor kodeordene er: Sammenhold, medansvar, udvikling og respekt.
I lokalområdet vil man prioritere samarbejde mellem Hvidovre Kommune, skolerne, SFO’erne og de andre klubber, så man i fællesskab kan udnytte faciliteterne og diverse initiativer alt sammen til gavn for beboerne i området.
Fundamentet er lagt – men ikke for evigt. Fremtiden kræver også nye tanker
Alt dette er Daniel Bakhauge involveret i. Det er ham, der tager imod de små børn og deres forældre, når de første gang dukker op til fodbold i klubben til bamsebold. Det er ham, der hjælper til med de andre børnehold på træningsbanen, så han er oftest synlig og tilstede på græsset. Derudover er det ham, der står for alt det administrative arbejde for børnefodbolden og undersøger muligheder udadtil for tilskud og holder øje med initiativer fra DBU.
Grundlaget er lagt for fremtiden, og det er spændende at se, om der er folk til at forene børn og fodbold videre frem.