Siden Poul Buus i sommer rykkede ud af superligaen med AaB, er Erik Boye den målmandstræner i superligaen, som har højeste anciennitet. Da han startede i 2013 stod han for træningen af målmændene lige fra U15 til superligaen, men de seneste 2 år har han overladt træningen af ungdomsmålmændene til andre og nøjes med de tre målmænd omkring superligaholdet. – Man bliver jo ældre og arbejdet som målmandstræner tærer på kræfterne, siger han. Som i alle andre superligaklubber har han en målmand, som er så godt som sikker starter i alle kampe, Patrik Carlgren. Dernæst en målmand, som skal være tæt på niveau med førstemålmanden, så han kan sættes ind i tilfælde af skade, og endelig en ung målmand.
Målmandstræneren råder over tre personer, som står i tre vidt forskellige situationer. Erik Boye kunne godt forestille sig, at Patrik Carlgren måske allerede til sommer skifter klub, blandt andet fordi de år, hvor han som udlænding er på nedsat skat, udløber. Carlgren kom til klubben i 2018, så Erik Boye har haft et langt samarbejde med ham. Er andenmålmanden klar til at overtage eller køber klubben en ny målmand? Generelt foretager trænerne mange indskiftninger i dag under en kamp, men der skiftes aldrig målmand. Det kan i nogle tilfælde skabe lidt frustration. Den tredje målmand er oftest en yngre målmand, som er i en udviklingsproces, hvor tålmodigheden er en nødvendighed. Nogle kan opgive målmandskarrieren og søge andet arbejde eller uddannelse.
Flere målmænd må gerne blive målmandstrænere
Så godt som alle klubberne i superligaen har på et tidspunkt haft en udenlandsk cheftræner, men målmandstræneren har næste altid været en dansker, og han bliver aldrig fyret!! Han har ellers ansvaret for den spiller, som der er meget fokus på i kampene, da han har nogle rettigheder – må fx bruge hænderne – som de andre spillere ikke har, og blot én fejl fra målmandens side kan afgøre en kamp, mens andre spillere kan fejle mange gange uden samme konsekvenser. For at kunne have fokus på målmændene har Erik dem på et område for sig selv, når han træner dem, mens målmændenes samarbejde med forsvaret hører under cheftræneren.
Erik Boye har oplevet stor fremgang i dansk fodbold i sine år som målmandstræner, idet de danske hold nu klarer sig langt bedre i de europæiske turneringer, og han mener, at denne kurs kan holdes, hvis flere målmænd efter deres aktive karriere fortsatte som målmandstrænere. De har en enorm viden og enorme færdigheder, som man ikke behøver trænere udefra for at give videre, og ny viden kan man også opdatere sig med ved fx at følge med på nettet om målmandstræningen i fx Spanien og Tyskland, siger Erik Boye.
Andre idrætsgrene kan være til gavn for en målmand
For ham er den daglige træning med øvelser det vigtigste for en målmand. At bevare og udvikle spændstigheden, reaktionsevnen, placeringen i målet og også fornemmelsen for, hvad angriberen vil foretage sig. Erik Boye finder naturligvis også efter kampene sekvenser på video, hvor han sammen med Carlgren jo kan se aktionerne fra en anden vinkel end den, som målmanden ser under kampene. Carlgren har så megen erfaring, at spiller og træner i en dialog analyserer situationerne. Det er jo Carlgren, som skal bruge iagttagelserne i kampene og ikke træneren, som belærer, forstår man på Erik Boye.
Erik begyndte sin fodboldkarriere i Fredericia og samtidig med, at han stod på mål, nåede han også som barn og ung at spille volleyball, håndbold, basketball og gå til gymnastik, hvilket han er sikker på har gjort ham til en bedre målmand, da han har fået nogle springfærdigheder og -styrker, som har kunnet overføres til fodbold. I dag er der nok mere en tendens til, at hvis man vil være god til en bestemt idrætsgren, må man koncentrere sig om den og fravælge de andre.
En målmandstræner skal kunne tilpasse sig nye cheftrænere
Mest kendt er Erik nok for sin karriere i Vejle Boldklub, hvor han var med til at vinde sølv i 97 og året efter vandt han ”Det gyldne Bur” som Årets Målmand. Desuden var han to gange med VB i UEFA-Cuppen. Han sluttede karrieren med to år i AGF.
Et blik på hans karriere som både spiller og målmandstræner viser, at Erik har en forkærlighed for de jyske byer langs østkysten fra Haderslev i syd, hvor han begyndte sin målmandskarriere, til Randers i nord, hvor han er nu. Han var i Sønderjyske i 4 år under 4 cheftrænere. Søren Kusk, Morten Bruun, Ole Schwennesen og Carsten Broe. Det er nok fire forskellige typer, som har givet Erik styrke til at tilpasse sig nye situationer med nye chefer. Efter et ophold i VB kom han så i 2013 til Randers F.C., hvor han på de 10 år har arbejdet under 5 cheftrænere. Blot endnu et eksempel på at cheftrænerne kommer og går, mens målmandstrænerne bliver.
Da Erik Boye kom til klubben havde Colin Todd været der et år, så de fik tre år sammen. En tid, som man i Randers nok omtaler med meget positive ord. Islændingen Olafur Kristjansson var cheftræner 16 – 17. Han er for øvrigt lige blevet træner for Throtturs kvindehold i den bedste islandske række. 17 – 18 var chefen hollandske Moniz, som var en fejlansættelse fra ledelsens side med en kultur, som lå langt væk fra Randers F.C.´s. Thomas Thomasberg og nu Rasmus Bertelsen fulgte efter.
Ud over sit job som målmandstræner er det Erik, som bestiller bus til udekampene og er på bænken under kampene og hjælper ved indskiftning af spillere.