Næsten alle klubber med en smule ambitioner har ansat en målmandstræner. Ikke bare i seniorafdelingen men også i ungdomsafdelingen. Kravene til en målmand er langt væk fra de krav, der stilles til de øvrige spillere på holdet, så han får sin egen træner. En ulempe ved at blive uddannet til målmand er, at de kompetencer, man har, kun kan bruges på én plads på holdet – nemlig i målet.
For de andre spiller på holdet gælder, at kan man ikke magte den plads, man drømmer om, kan man måske i stedet spille en anden plads. En spiller, der er startet som angriber, kan fx flyttes ned som back og derfra blive brugt som et godt angrebsvåben på kanten.
En målmand er vigtig for holdet, så en spiller med nogle år på bagen og med nogle års erfaring på et passende niveau er ofte det, man søger. Det betyder så også, at der ikke er tid til at en ung målmand får lov til at udvikle sig på fx et superligahold. Det er mere sikkert at investere i en målmand med erfaring – også gerne en fra udlandet.
Ser man på superligaen lige nu, har kun 6 af de 14 hold en dansk målmand som førstevalg. Og kun Nordsjælland har en målmand, som får lov til at udvikle sig fra ungdomsspiller til superligaspiller på holdet.
De udenlandske målmænd kommer i meget høj grad især fra Tyskland og de andre nordiske lande. Grunden til de få danske målmænd i superligaen kunne være, at de er blevet solgt til større klubber i udlandet, men det er ikke tilfældet: Kasper Schmeichel er ikke et produkt af dansk fodbold, og Jonas Lössl er ganske vist stadig i den bedste engelske række, men ellers er det svært at finde danske førstevalg på målmandsposten i større europæiske ligaer.
Gennem tiderne har vi i Danmark haft flere målmænd, som har markeret sig tydeligt på stadions rundt omkring som fx Lars Høgh OB, Steffen Rasmussen AGF og Peter Kjær Vejle og Silkeborg, som har været med til at skabe liv blandt tilskuerne, da målmanden leverer sit arbejde i et af de to nøglefelter på banen, der hvor det hele afgøres. Nogle målmænd, som gennem lang tid har været i klubben, er blevet et ikon. Man har svært ved at skabe samme aura omkring en udenlandsk målmand, som også ofte er i klubben en kortere tid.
Det er nok tilfældigt, men blandt de fire hold, som skal slås om nedrykning har de tre klubber dansk målmand. De fire hold lige over har alle udenlandske målmænd, mens de seks øverste hold har tre danske og tre udenlandske målmænd som førstevalg.
Man kan sige sådan, at hvis man ønsker at spille i superligaen, skal man ikke lade sig uddanne til at blive målmand. Klubberne vil øjensynligt hellere købe en udenlandsk målmand, som er godt uddannet. Der er ikke tid til eller penge i at lade målmanden udvikle sig i superligaen.