Tidligere var både B1909 og OB fra Odense sikre deltagere i toppen af dansk kvindefodbold eller damefodbold, som det hed dengang. Kilder fra dengang vil vide, at for begge klubber var der andre ting, som var vigtigere end kvinderne, så i B1909 blev døren bare låst for kvinderne, mens OB hverken pladsmæssigt eller organisatorisk havde mulighederne. I dag er det Næsby Boldklub og Odense Q, som tegner fynsk kvindefodbold udadtil.
Nuværende cheftræner for Odense Q, Bo Sundahl, fortæller om starten: – På ungdomssiden var det i mange år OB og Næsby, der som licensklubber stod for talentudviklingen på Fyn. Men da begge klubber efter nogle svære år ikke kunne leve op til licenskravene og mistede licensen, balancerede Fyn på randen af knockout inden for talentudvikling på pigesiden.
TPI og Marienlyst så en mulighed
– Heldigvis var Boldklubben Marienlyst og Tarup/ Pårup I.F. så langt i forberedelserne til et nyt talentcenter, at Fyn allerede året efter fik tildelt en licens til pigernes eliterække. Dermed var Team Odense Q født.
– Det nye talentcenter Team Odense Q blev oprettet i 2016, og tre af de oprindelige initiativtagere – Claus Poulsen (TPI), John Bæksted og Bo Sundahl (BM) er stadig fuldt aktive i projektet. Team Odense Q har formelt ansvaret for U18-, U16- og U15-holdene samt fodboldskolerne TOQ Stjernespillerskole og TOQ Keeper Skilzz og støtter op om både breddeholdene og fødekæden i børneafdelingerne.
En tredje klub var på et tidspunkt med i overvejelserne om at gå med i samarbejdet, men springet var måske for stort og man havde måske svært ved at acceptere beslutningsreglerne. For meget diskussion vil også få fokus væk fra kernen i arbejdet nemlig eliteudviklingen, så det blev ved de to moderklubber.
Bo Sundahl har været med hele vejen
Bo Sundahl er i dag cheftræner for Odense Q’s kvinder, formand for talentcenteret samt pigekoordinator i Boldklubben Marienlyst. Det er, siger han, for mange kasketter, men en typisk problemstilling for de fleste projekter, som er drevet af ildsjæle. Odense Q træner 4 gange om ugen. Selv om han formelt er træner for de bedste 20 – 21 spillere, så bruger han og klubben mange kræfter på at få samarbejdet mellem første- og andetholdet til at fungere. Gør man ikke det, bliver andetholdet let et uhomogent hold, hvor der er et antal overskydende spillere fra førsteholdet – forskelligt fra kamp til kamp, – hvilket ødelægger rytmen for andetholdet. Klubben har eksperimenteret med forskellige tiltag for at finde en passende balance mellem en førsteholdstrup med spillere, som træner 4 – 6 gange ugentlig og en andetholdstrup, som træner 2 gange.
Bo Sundahl spillede selv divisionsfodbold i SfB og B1909 og blev derefter 8 år træner i OKS først som assistent og senere om cheftræner og fik holdet op fra fynsserien til danmarksserien. I 2007 blev han Årets fynske Fodboldtræner.
Hans to døtre ville som faren også spille fodbold, så som så mange andre blev Bo forældretræner for U10 pigerne i Boldklubben Marienlyst. Han havde succes med at lære piger at spille fodbold, så dermed var vejen banet som pigetræner. Siden 2010 har han trænet alle årgange fra U10 til U18 indtil 1. januar i år, hvor han sprang til for at træne kvindeholdet i Odense Q i en svær periode.
Der kræves ildsjæle og en masse hjælpere
Team Odense Q har – i samarbejde med TPI og Marienlyst – masser af gode baner, 40 – 45 ledere og trænere, som arbejder for piger – både elite og bredde. Det eneste, der mangler, er flere omklædningsrum, siger Bo Sundahl med et glimt i øjet.
I de fire år, som gik inden Bo 1. januar i år blev cheftræner for kvindeholdet, var han træner for først U18 og senere U16. Det er nogle årgange, som Bo vist nok har lagt enormt mange kræfter og megen tid i, for det er disse årgange, hvor pigerne virkelig kan få afprøvet deres talent og måske komme i spil til diverse U-landshold.
Det er disse spillere, som i dag udgør stammen på det bedste kvindehold med en klar overvægt af spillere på kun 18 – 19 år. Det er så til gengæld et tidspunkt i pigernes liv, hvor de må tage nogle vigtige beslutninger. Skal de udvikle sig, skal Odense Q spille i kvindeligaen. Flere spillere har ifølge Bo allerede fået henvendelser om kontrakter fra andre klubber. Kan uddannelsesplaner og elitefodbold kombineres? En kontrakt til fx 3.000 kr. pr måned vil kunne erstatte et fritidsjob, så et liv med 4 gange træning pr uge bliver mere overskueligt.
I toppen er penge altafgørende
Odense Q ligger lige nu med det nuværende materiale til at kunne blive en kvindeligaklub. Holdet har spillet sig i semifinalen i pokalturneringen, og man vil løbende levere U-landsholdsspillere nedefra. Men konkurrencen er skærpet de senere år med klubber som Nordsjælland, HB Køge, AGF og AaB, der satser penge i kvindefodbold. Mange penge for kvindefodbold, men kun få penge for en superligaklub.
Bo går med en lille drøm om, at der en skønne dag dukker en sponsor op med et guldkort. I en superligaklub vil en sådan sponsor være en blandt mange, mens han/hun på kvindesiden kunne gøre en kæmpe forskel for rigtig mange dygtige pigespillere og bringe Odense med i toppen af dansk kvindefodbold. Fundamentet til noget større er på plads i Odense Q, og guldkortet skulle dels sikre en stærkere organisation med ansatte og mulighed for fastholdelse af de bedste spillere i form af kontrakter.