Mange spillere oplever, at med oprykningen fra U19 til senior bliver det ofte mangeårige og vigtige kammeratskab splittet. Nogle af de dygtigste får lov til at ”afprøve” sig på 1. holdet. De næst bedste kan træne i 2. holds-truppen, mens de ”frasorterede” kan spille på et motionshold med træning én gang om ugen. Endelig er der i mange klubber en del spillere, som må rejse væk på grund af studier og der måske finder et nyt sted, hvor ambitionerne kan blive afprøvet, eller man finder et lukket hold med jævnaldrende kammerater fra studiet.
Esbjerg er en stor by, men ikke en storby, som kan konkurrere med Aarhus og Odense om de unges krav til uddannelsesmuligheder, men i Sædding Guldager fokuserer man mere på mulighederne end på begrænsningerne i at have ambitioner med og for klubbens fodboldspillere. I Aarhus og Odense har man én storklub og en masse klubber lige i laget under, mens man i Esbjerg har EfB, og derfra et stort spring ned til næste lag. Der må være en mulighed for at skabe en klub med ambitioner mellem disse to lag, siger sportschef de sidste 6 år i SGI, Theis Nielsen. Der burde ikke være nogen grund til, at gode spillere fra EfB kører langs Vesterhavet til Sydvest i Tønder eller til Ringkøbing. – På sigt er det vores drøm og det vi arbejder hen imod at blive en licensklub.
I 2017 bliver Jesper Grønborg ansat med langsigtet mål
I starten af 2017 så man i klubben ikke så lyst på det som i dag. Seniorafdelingen, hvor det bedste hold lå i serie 1, var præget af manglende træningsflid og dermed utilfredsstillende resultater, mens U19-holdet spillede fodbold på ”hyggeplan.”
Theis havde brug for en træner, som kunne få vendt skuden, og han så redningen i U19-holdet, som med den rette træner kunne spille holdet op i rækkerne og samtidig være dem, der kunne gå direkte ind i førsteholdstruppen og få seniorholdet til at skabe resultater.
Valget faldt på Jesper Grønborg. Han var i gang med et par sabbatår fra trænergerningen på grund af små børn efter at have været træner for EfB´s Jyllandsserie-hold. Sin egen aktive karriere havde han tilbragt i EfB, Haarlem i Holland, Slagelse og B93.
Kontrakten var treårig og gik ud på, at han først skulle være træner 1 år for U19, mens han derefter sammen med sine egne spillere skulle rykke i seniorafdelingen som cheftræner. Første halvår i Liga 2 gav klar oprykning til Liga 1, så kursen var lagt både resultatmæssigt og læringsmæssigt, men også træningskulturen var tilpasset det, U19-spillerne blev udsat for som seniorspillere, så det ikke var dem, men seniorspillerne, som skulle opleve ny tilpasning.
Fra serie 1 til oprykningskampe til Danmarksserien
Den treårige aftale frem til sommeren 2020 er blevet forlænget, og serie 1 holdet rykkede i Jyllandsserien og skal her i foråret spille om oprykning til Danmarksserien. Nogle Jyllandsserie-spillere fra EfB er kommet til klubben, mens et par lidt ældre spillere, Jesper Lange, som der for øvrigt lige er forlænget kontrakt med, og Tommy Løvenkrantz giver modvægt til de unge fra U19-afdelingen.
Theis og Jesper er meget bevidste om, at det sociale er grundlaget for det sportslige. Seniorspillerne på Jyllandsserie-holdet og serie 3 er sammen og får samme goder fra de kommer til de går hjem fra træning. Sociale arrangementer er for alle og om muligt lægges hjemmekampene forskudt for hinanden, så man kan se hinandens kampe. Både på træningsbanen og ved arrangementer udenfor bliver U-19 spillerne sluset ind i seniorafdelingen, så man føler sig som en enhed, som klubben har brug for.
Man skal være ambitiøs med begge ben solidt plantet i jorden
Når førsteholdet rykker op, skal andetholdet følge med, siger man ofte, men ikke nødvendigvis i SGI, siger Theis. Hvis for mange spillere efter sommerferien må rejse væk, kan holdet blive svækket så meget, at en forbliven i serie 3 vil være det bedste. Samtidig er man i den situation lige nu, at man ikke har noget U19-hold, så man skal tænke en lidt mere langsigtet strategi for overgang fra ungdomsafdelingen.
Problemet er kun midlertidigt, for i ungdomsafdelingen samarbejder man med Sønderris, så hvor man tidligere hver kunne stille med halvandet hold, kan man nu i fællesskab stille tre hold, så grundlaget for vækst videre op er der. For at optimere træningskvaliteten har man ansat en Head of Coach for børne- og ungdomsafdelingen for at komme tættere på målet: DBU-licens.
Sædding Guldager I. er i den heldige situation, at det er let at skaffe trænere, så man kan finde de rette trænere. Op til og med U12 er det som i vel alle klubber forældretrænere, mens det fra U13 er uddannede trænere. Da der skulle ansættes træner for serie 3 holdet, havde Theis som en selvfølge researchet Henrik Christensen for at se om han, klubben og holdet passede sammen. Og det gjorde de.