Stadion i Vejle Boldklub ligger, hvor et stadion skal ligge, tæt på, hvor tilskuerne inde i byen bor. Det gamle stadion er forladt og overtaget af atletikudøverne, men der er dog blevet plads til museet, hvor VB’s glorværdige fortid bliver stillet til skue. Træningen er flyttet ud til den nordlige del af byen, hvor en enorm stor paddel-bygning sammen med VB’s anlæg dominerer landskabet.
Her holder talent- og akademichef, Steen Thychosen, til sammen med sin stab. For lidt ældre folk er navnet Steen Thychosen tæt forbundet med Vejle Boldklub, for det var her, han tilbragte sin aktive karriere, som også resulterede i en landsholdsudtagelse og ophold i Schweiz, Belgien og Tyskland. Sidenhen har han været træner, assistenttræner, sportschef og talentspejder i VB – dog lige afbrudt af nogle år som assistenttræner i Fredericia.
Hjertebarnet har været og er stadig VB, hvor konen også er ansat. Også sønnen Jacob er ansat som træner i Akademiet, hvor et barnebarn afprøver sine evner på U13-holdet.
Mange spillere fra Akademiet på 1. holdet
Som leder af Akademiet er det da en stor glæde for Steen, at kunne fortælle, at 10 af spillerne i Superligatruppen kommer fra Akademiet, og i kampen for nylig mod Brøndby I.F. var 6 af de startende fra Akademiet. Både U19 og U17 holdene ligger placeret i midten blandt de 14 hold i Ligaen. Et sted, hvor man kan blive presset af de bedste hold og kan lykkes mod de underliggende hold.
Vejle Boldklub ligger lidt presset af andre klubber som Horsens, Silkeborg og Midtjylland, mens man har et samarbejde med Fredericia, fortæller Steen. Hele 31 samarbejdsklubber har man. Når man kigger spillerne i de forskellige trupper igennem, ser man, at nogle af klubberne i Vejle leverer ret mange spillere til Akademiet. Når man når op til U17 og U19 kommer spillerne også fra klubber i andre dele af landet, men det skyldes, siger Steen, at man har et samarbejde med en Idrætsefterskole, hvor spillerne kommer ind i Akademiet og senere ser en mulighed for en fodboldkarriere ad den vej.
Blandt de 31 samarbejdsklubber har man et samarbejde med 5 partnerklubber om ATK-træning for U10 – U12 spillere. Dvs. træning, som ligger ud over den træning, som man har i moderklubben.
Tæt dialog med spillerne og deres forældre
For Akademiet er det vigtigt, siger Steen, at man har tæt kontakt til klub, forældre og barn både ved skifte til VB og videre gennem tiden op til U17, hvorefter kontakten udelukkende er mellem klub og spiller. Man betragter U13 som et prøveår, hvor børnene får chancen.
Fra U13 og opad er der 4 samtaler med barnet pr. år, og 2 samtaler, hvor forældrene er med. Akademiet er pr definition kun for de allerbedste, så nogle vender forhåbentlig tilbage til deres moderklub og hjælper på den måde klubben med at kunne give et godt fodboldtilbud til børnene i den lokale klub.
Akademiets mål er, at minimum 2 spillere rykker op i 1. holdstruppen hvert år. Truppen består nu af tre målmænd og 20 markspillere, men derudover er der hver gang plads til 5 – 6 spillere fra U17 og U19, så de gradvist kan blive tilvænnet de krav, der stilles på det niveau.

Tilbage fra udenlandske ejere og trænere
Siden 2016, da klubben kom på udenlandske hænder, har der bortset fra en meget kort periode været udenlandske trænere lige fra Sverige til Italien til Rumænien. Ofte tager trænerne flere hjælpetrænere med sig, så de står stærkere over for pres fra danskere. Trænere fra vidt forskellige kulturer kan komme med nogle helt nye ideer, og kommer de også med nogle nye spillere fra andre kulturer, kan der ske utilfredshed i og omkring en klub. Omvendt kan de udenlandske ejere måske have lagt så mange penge i klubben, at udviklingen i Akademiet er sket hurtigere, end den ellers ville være sket. Det er jo en positiv ting. Når man smider penge i en klub, forventer man nok også at se resultater hurtigt. I Akademiet er ordet ”tålmodighed” et vigtigt ord. Man har med mennesker at gøre, hvor udviklingen ikke bare følger en ret linje. Ja, nogle har stilstand og vokser så pludseligt – også med fodboldfærdighederne.
I dag er Vejle Boldklub vendt tilbage til en dansk træner, som de fandt i Akademiet. Steffen Kielstrup er sammen med Johnny Mølby træner foreløbig frem til sommer. Gennem tiderne har Vejle Boldklub vist, at de kan uddanne og udvikle danske fodboldtalenter til stjerner på de danske stadions. Kan man som i tilfældet Faghir sælge en egenudviklet spiller til Stuttgart og få 40 mio. kroner, giver det bare mod på at gøre mere.
VB kæmper hårdt for at blive i Superligaen, og starten på foråret ser lovende ud. En redning vil være et kæmpe boost for danske trænere.