Svaret er: Ja, begge klubber rykker op. Sandsynligheden for at ingen af dem rykker op er lig nul og sandsynligheden for at kun den ene af nedrykkerne vender retur er mindre end sandsynligheden for at begge rykker op. En gennemgang af nedrykkernes skæbne efter nedrykningen fra Superligaen de sidste ti år er grundlaget for den klare påstand.
Ser man på hvilke hold, som har spillet i Superligaen siden den blev oprettet i 1991, er der en fast stamme af klubber, som er deltagere i Superligaen fra år til år. Brøndby og AaB har været med i alle 33 år, OB i 32 år, mens F.C. København, F.C. Midtjylland og F.C. Nordsjælland kom senere med i Superligaen og aldrig er røget ud. Tager man så AGF med 30 år og Silkeborg med 26 år i Superligaen med, har man 8 ret sikre deltagere.
Derunder ligger der fire hold: Lyngby, Esbjerg, Viborg og Randers med fra 17 til 20 år i landets bedste række. Lyngby var frem til år 2000 en fast deltager, mens de derefter var ”in and out”, mens Viborg tidligere var fast deltager frem til 2007 og derefter var usikker gæst.
Specielt for i år var det hele tre hold, som frem til sidste runde alle kunne rykke ned eller redde sig. Horsens har den erfaring, at de efter tre nedrykninger vendte tilbage den følgende sæson i to af tilfældene. Den erfaring har AaB jo ikke.
At det skulle blive så spændende i bunden af Superligaen i år kunne man næppe have forudset tidligere i turneringen. Horsens lå fint, men da de skulle spille mod de jævnbyrdige hold i nedrykningsspillet, gik det nedad, mens Lyngby skaffede sig mange points i de jævnbyrdige kampe. AaB kæmpede sig øjensynligt væk fra nedrykningen, men tabte pusten, da det hele skulle afgøres.
Som Superliga interesseret tilskuer efter sommerferien skal der nordenfjords bruges mere tid på landevejene, for nu skal der køres helt til Randers eller Viborg. Derimod kan sønderjyderne glæde sig over en lidt kortere tur til Vejle frem for til Horsens. På Fyn har intet ændret sig siden 1991: Der er kun én klub, som viser Superligafodbold: OB. Øst for Storebælt findes der kun Superligafodbold inden for ret få kvadratkilometer i og tæt på København. Til gengæld kan man hver weekend vælge mellem 2 – 3 kampe. Vest og syd for Køge må man nøjes med fodbold fra landets næst- og tredjebedste række. Hvis politikerne også havde magten over Superligaen, ville nogle af dem nok begynde at snakke om udflytning fra København til provinsen.
Vender Hvidovre og Vejle så tilbage til 1. division om et år?
Vejle er to gange inden for de seneste 5 år efter 1 års fravær rykket retur til Superligaen, så de må have nogen erfaring i at gribe den situation an. Klubber uden tidligere erfaring fra Superligaen har generelt svært ved at klare overgangen, hvilket måske også kan skyldes den korte tid til at omstille sig til 1. runde i superligaen i juli. For et år siden ville næppe nogen have haft AaB som nedrykker. Er der mon en af de tilbageværende klubber fra Superligaen, som i næste sæson går fuldstændig i bakgear?