Mange steder er det stadig sådan, at der er én træner til ét hold, men i Tingsted Boldklub vil man have to ligestillede trænere til hvert team til træningen, fortæller sportschef i klubben, Tim Larsen. At samarbejde om træningen er for nogle en stor omvæltning fra at have eneansvaret. Og at have et medansvar for en stor gruppes udvikling kræver, at man er flere om ansvaret for den enkeltes udvikling. Er man alene om ansvaret for en mindre, homogen gruppe fx et førstehold, bliver spillernes udvikling i højere grad styret ud fra trænerens evner og færdigheder som træner end ud fra den enkeltes udviklingsniveau. For nogle trænere kan denne omstilling være svær, så man må have lidt tålmodighed med at nå hen mod målet, siger Tim Larsen.
For Tim Larsen er det vigtigt, at alle skal have muligheder for at dygtiggøre sig ud fra deres udviklingsniveau. Alle skal kende alle i klubben ved også at træne mod nogle, som er bedre og nogle, som ikke er så gode som en selv. Så udvikling tæller frem for resultater. Budskabet er meldt ud i ”Den grønne tråd”, så forældrene og andre ved, hvad de kan forvente ved et medlemskab af klubben. Ud fra at det er barnets udvikling, som er i centrum, vil man aldrig, fortæller Tim, modarbejde, at et barn vil søge ind til storklubben i Nykøbing. Er opholdet ikke som forventet af barnet, er det blevet klogere og kan vende tilbage til klubben og måske være klar til at prøve igen om to år. Så et forsøg bliver ikke betragtet som en fiasko. Man var bare ikke klar. Klubbens motto er ”Den, der vil mere, når længere”, men at tage de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter er en kunst. Her er det Tim, som er forældrenes kontakt til klubben.
Kamp om spillerne
Det er naturligt, at de bedste spillere på Lolland og Falster vil søge mod Nykøbing F.C., men ved siden af foregår der en jagt på at lokke spillere til sig. Et klubsamarbejde, hvor to klubber træner og spiller kampe skiftevis hos hinanden og ovenikøbet stiller med hver sin træner til trænerteamet kunne lyde som en drøm, hvis ikke den ene træner forsøgte at spille den ”dygtigste” træner med den bagtanke at få samlet alle spillere i hans klub til næste sæson.
Et ikke helt ukendt begreb, fortæller Tim, er, at en træner har en håndfuld spillere, som følger ham fra klub til klub. Resultatet er, at han får et ry, som en dygtig træner, da han jo altid skaber gode resultater i de klubber, hvor han bliver ansat. Når kontrakten så udløber, rejser ikke bare han men også de 5 medbragte spillere, og klubben står tilbage med en lille trup, hvor de kasserede spillere måske har fundet andre klubber. Med trænerlønninger i området på helt op til 120.000 kr. pr år vil en klub have brugt en masse penge på en måde, som langt fra passer ind i Tingsted Boldklubs målsætning. En købt succes er ofte kortvarig, men opbygningen bagefter kan være langvarig.
Tingsted er en klub for bredden
Tingsteds tre seniorhold ligger i toppen af serie 1, 2 og 3. Alle spillere træner sammen – normalt over 30 spillere pr gang. Der er to trænere, hvoraf den ene er Tim Larsen, samt en holdleder, som alle har hovedansvaret for de tre hold. I Tingsted er trænerlønningerne på 30.000 kr. i alt!!! Er klart signal om, at klubben er en breddeklub i praksis. Havde de tre hold trænet hver for sig, var der næppe kommet nogen fra 3.-holdet, fra 2. -holdet måske mindre end halvdelen mens alle var kommet fra 1.-holdet af frygt for at ryge ned på 2.-holdet. Herefter kunne træneren stå med 10 – 12 spillere til træning af førsteholdet og det halve til 2.-holdstræneren. Det kan vel ikke være særligt motiverende.
Tingsted må ofte skifte en del spillere fra kamp til kamp på førsteholdet om især lørdagen på grund af arbejde, men så kan man måske spille på andetholdet. Det gør det endnu vigtigere, at spillerne er tæt på hinanden til træningen og dermed ubesværet kan gå ind på holdet. Tims civile arbejde som bilsælger, hvilket hans medtræner for øvrigt også er, er nok heller ikke nogen dårlig forudsætning for at kunne få en stor gruppe spillere til at fungere. I begge tilfælde skal man jo overbevise kunden/spilleren om, at man har lige det, de har behov for. Sin egen aktive divisionskarriere i B.1901 og B1921 kan også komme ham til gavn, når han lægger bolden til rette og viser spillerne, hvordan man slår et præcist indlæg både under træning og til kamp. Når han kan, så må vi også kunne gøre det, må spillerne vel tænke. Tim fortsætter med at spille seniorkampe med sine spillere til han bliver 60, lover han.
Mangler forældre, der vil være trænere
Ind til for kort tid siden var Tim også træner for det nuværende U14-U15- hold, som han havde trænet, siden de var U10, men det lykkedes at finde en far og søn, som ville videreføre arbejdet. Ellers havde det vel også været en urimelig stor opgave, når der derudover også er brug for ham som spiller på oldboys- og veteranholdene.
På grund af den enormt store tilgang til efterskolerne er de ældste ungdomshold ikke en mulighed i Tingsted Boldklub. Skolen for den nordlige del af Nykøbing ligger ad en sti kun 1500 meter fra Tingsteds anlæg, så der burde være potentiale for flere hold for de allermindste børn, men der er ingen trænere!!! Ville nogle forældre melde sig som trænere, ville der være rigelig med plads. Men ingen forældretrænere – ingen tilbud om fodbold til børnene.